Шановні громадяни!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з Днем української писемності та мови!

Українська мова нерозривно пов’язана з унікальною писемністю, основи якої закладені легендарними Кирилом і Мефодієм. Починаючи з найдавнішої літературної пам’ятки України – “Повісті временних літ” – сучасна українська мова та її попередники протягом майже тисячі років користувалися практично однією і тією ж абеткою. Кириличне письмо, яке ми використовуємо, характерне лише для частини слов’янських народів та кількох націй з-поза меж слов’янського світу. Така унікальність кирилиці змушує нас дбайливо ставитися до неї як до культурного надбання усього людства, що збагачує світову культуру.

Мовна політика України сьогодні вперше за довгий час є системною та ефективною. Прийняті законодавчі зміни уже починають давати результат та змінювати мовний і культурний ландшафт країни. Ми нарешті впорядковуємо телевізійний та радіопростір, запроваджуючи чіткі правила мовної політики, покликані захистити державну мову. Уряд продовжуватиме політику захисту та використання української мови, жодним чином не порушуючи принципів мовного розмаїття та будь-яких культурних прав індивідів та спільнот. Адже наша культурна різноманітність повинна бути нашою перевагою, а не слабкістю.

Тож вітаю усіх українців з Днем української писемності та мови і бажаю отримувати неймовірне задоволення від багатств, які ховаються у її глибинах! Традиційно, цього дня на хвилях українського радіо відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, взяти участь в якому можуть усі охочі. Закликаю усіх, хто має таку змогу, перевірити свій рівень володіння українською мовою та написати цей диктант разом із тисячами своїх співвітчизників.

З повагою

Прем’єр-міністр України             Володимир ГРОЙСМАН