Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у відкритті експозиції до 100-річчя утворення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) і затвердження її Конституції - «Тимчасового основного закону про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії».

Голова Парламенту подякував організаторам виставки «за можливість в стінах Верховної Ради ознайомитись з документами, які сто років тому міняли історію України» та нагадав, що цього року Україна відмічає століття проголошення української державності -19 жовтня 1918 року у Львові була створена Українська Національна Рада і проголошена «Прокламація» про створення Української держави в українських етнографічних землях Австро-Угорщини.

Вже 13 листопада 1918 року був прийнятий«Тимчасовий основний закон про державну самостійність земель бувшої австро-угорської монархії» – Конституція Західноукраїнської Народної Республіки. «Це фактично був акт проголошення державності на західноукраїнських землях, але разом з ним було велике бажання і велике прагнення всіх засновників, ідеологів цього акту об’єднати Західну Галичину і Велику Україну», - зазначив Андрій Парубій.

Голова Парламенту висловив упевненість, що саме ці події і стали фундаментом, на яких ми будуємо сьогоднішню українську державу. «У нас сьогодні є велика відповідальність перед тим поколінням українських вояків, які на всі фронти воювали – проти білогвардійців, проти більшовиків, проти польської армії, і які мали велику мрію – мрію Української Держави. Їхня мрія тоді не здійснилась. Але вони заклали цю мрію і пролили свою кров, щоб цю мрію могли реалізувати їх діти і їх онуки», - підкреслив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради повідомив, що знає цю історію не з розповідей: «Мій дід був вояком в Українській Народній Республіці, але коли пішов клич, що необхідно допомогти і створити українську галицьку армію у Львові, він, в числі 300 добровольців з Києва, приїхав у Львів і вступив в підрозділ української галицької армії. Маючи військовий досвід і вишкіл, він пройшов концтабори після того та заложив початок боротьби і моєї родини за Українську державність».

«Український парламент як осередок української державності одночасно має бути і осередком відновлення історичної справедливості, і нашої деокупації, в тому числі ментальної і духовної», - зазначив Голова Парламенту та запросив присутніх до перегляду виставки та «до спогадів про той великий історичний період українського відродження і боротьби за українську державність».

У відкритті виставки взяли участь: директор Музею Української революції 1917-1921 років Олександр Кучерук, заступник директора Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Наталія Маковська та  Координатор ГО "Таврійська гуманітарна платформа" Андрій Іванець.