Сьогодні у Вінниці відбулась непересічна подія -  здійснено зариблення річки Південний Буг. Біля півострову «Бригантина»  до водойми випустили понад 4,5 тонни мальків. Участь у заході взяв голова Держрибагентства Ярослав Бєлов, голова ОДА Валерій Коровій, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, міський голова Сергій Моргунов, ЗМІ.

«На сьогоднішній день Вінницька область є лідером по кількості укладених договорів оренди водних об’єктів та тримає лідерство по кількості вирощеної товарної риби, - зазначив Ярослав Бєлов,-  тож такі результати не можуть залишатись непоміченими з боку держави. Надзвичайно приємно,коли обласна влада робить щось важливе для регіону, а держава до цього долучається».

За словами голови Держрибагентства, риба до Вінниці надійшла із  рибовідтворювального комплексу, що у Херсонській області. Вартість «живого вантажу» становить приблизно 300 тис. грн. державних коштів.

До річки випустили мальків коропа, щуки, товстолоба та білого амура. Це перше масштабне зариблення річки Південний Буг  в межах міста за  останні сто років.

Валерій Коровій  зазначив :«Ми поставили за мету легалізувати рибний бізнес і спростити чинники, які провокували корупційні дії :  розпорядженням голови ОДА умови створили для усіх однакові – на 20 років оренда водних об’єктів  зі сплатою 3%  податку, оформлення  оренди через прозорий офіс Вінницької міської  ради. Цей процес набрав настільки потужних обертів, що на сьогоднішній день Вінниччина є лідером по укладанню договорів оренди водних об’єктів. Але  головне – ми звели до мінімуму дискусії, які дискредитували політику  владних інституцій  у цьому напрямку».

Повертаючись до теми розчистки  водойм,Валерій Коровій підкреслив, що  очистка Південного Бугу – це велика і комплексна робота: «Ми розпочали робити проект по розчищенню притоки Південного Бугу - річки Десенка. Ця робота із залученням земснарядів буде продовжуватися. Маємо відновити баланс аквакультури річки Південний Буг. Товстолоб, якого сьогодні запустили, буде ефективно боротися із водоростями, які створюють негативний фон у водоймі, та має здатність фільтрувати воду, білий амур  також добре поїдає водяну рослинність, щука - хижак, який є санітаром водойм. Ми робимо перші кроки щодо очищення, і тут ще є над чим працювати».

Контроль за проведенням робіт із вселення водних біоресурсів та їх збереженням буде здійснювати Вінницький рибоохоронний патруль.

Варто зазначити, що  метою зариблення природних водойм рослиноїдними видами риб є знищення синьо-зеленої водорості. Риби-меліоратори допомагають контролювати заростання водойм, розвиток небажаних організмів, а також боротися з цвітінням води.

По завершенню періоду  нересту у 2019-му році на річці  Південний Буг знову працюватиме земснаряд, який очищує водну артерію від мулу. Крім того,  як повідомив журналістам Вінницький міський голова Сергій Моргунов, в наступному році планується придбати для міста ще один земснаряд, вдвічі потужніший, та баржу – для поліпшення ефективності цієї роботи.  

Після завершення заходу, його учасники вирушили до  обласної державної адміністрації для підписання Меморандуму про співпрацю Вінницької обласної державної адміністрації з Державним агентством рибного господарства України. Метою укладення Меморандуму є спільні дії, спрямовані на розвиток рибного господарства та зміцнення охорони, використання і відтворення водних біоресурсів у Вінницькій області.