«Будівництво «Північного потоку-2» може нести розбалансування і ризик у питаннях енергетичної безпеки України і всього євроатлантичного простору», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках зустрічі з Федеральним канцлером Федеративної Республіки Німеччини Ангелою Меркель. За словами А.Парубія, «це спільна позиція Українського парламенту», тому він звернувся до пані Меркель  із проханням «більш детально вивчити аргументи української сторони» і закликав до розуміння української позиції щодо будівництва газопроводу. «Ми на собі неодноразово відчували енергетичний шантаж Росії. Тому ми знаємо, як Росія намагається використовувати енергетику як вплив на політичні процеси держави, і тому закликаємо до розуміння нашої позиції», - сказав Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради подякував «за велику підтримку, яку Україна отримала у найважчі часи української державності», коли цього потребувала від європейських партнерів: «Завдяки Вам і Вашій особистій позиції, пані Меркель, Україна змогла отримати підтримку всього євроатлантичного простору». А.Парубій висловив переконання, що «санкції проти Росії, як об’єднана дія всіх європейських держав, стали дуже потужним сигналом солідарності всього вільного світу з Україною».

«Путін кинув виклик не тільки Україні. Путін кинув виклик всьому вільному світу, порушивши всі правила і норми безпеки, яких дотримувалась післявоєнна Європа», - наголосив Голова Парламенту.

А.Парубій подякував пані Меркель «за гуманітарну підтримку, в тому числі і переселенцям, за участь у звільненні українських політв’язнів, які сьогодні є заручниками режиму Путіна, і за підтримку українських реформ».

«Нам доводиться одночасно, долаючи російську агресію, проводити реформи фактично у всіх сферах суспільного життя», - зазначив Голова Верховної Ради. За його словами, «тільки за останній рік Український парламент ухвалив на законодавчому рівні медичну та пенсійну реформи і фактично завершив антикорупційну реформу, коли влітку цього року Верховна Рада ухвалила Закон про створення Вищого антикорупційного суду. Ми проводимо масштабну реформу сектору безпеки і оборони, бо для України безпека і оборона залишаються ключовими питаннями», - сказав А.Парубій і додав: «Для нас це важливо не тільки в мілітарному плані, а також для нас важлива безпека енергетична, інформаційна і кібербезпека». 

Голова Верховної Ради нагадав, що наступного року відбудуться вибори Президента України і вибори до Парламенту. У цьому контексті він наголосив на необхідності забезпечити чесні і прозорі вибори. «Ми усвідомлюємо, які зусилля докладатиме Росія, аби у той чи інший спосіб впливати на вибори в Україні. З огляду на це, проблема кібербезпеки і інформаційної безпеки для нас залишається важливою. Тому в цьому питанні ми теж розраховуємо на солідарність і на підтримку України», - зауважив А.Парубій.

За його словами, цей рік буде визначальним. «І ми впевнені, що продовжимо той шлях реформ, яким Україна йшла останні роки. Ми забезпечимо подальшу нашу інтеграцію до ЄС. Для України отримання безвізу і підписання Угоди про асоціацію  стали визначними подіями. Український парламент кожного тижня ставить на порядок денний питання євроінтеграції і виконання Угоди про асоціацію. Ми переконані, що на тому шляху ми будемо поруч і разом, і на наші країни чекатиме успіх», - наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Своєю чергою, пані Меркель відзначила позитивні зрушення в Україні на шляху здійснення реформ, боротьби з корупцією та зусилля, спрямовані на досягнення миру на Сході України. Вона підкреслила, що Німеччина «надзвичайно добре і радо допомагає» Україні шляхом реалізації ряду проектів у гуманітарній сфері, сферах децентралізації, науки та інших.

Торкаючись питання енергетичної безпеки, А.Меркель заявила, що виступає за партнерство та надання гарантій для України, щоб Україна зберегла свою транзитну роль. За її словами, мова йде про створення транзитного договору. Канцлер Німеччини підкреслила: «Ми хочемо бачити Україну партнером стосовно транзиту».