1 листопада, для ТМО «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» було передано 5 автомобілів екстреної медичної допомоги: три авто марки «Citroen» категорії «С» та два реанімобілі JAC китайського виробництва.

В заході взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Коровій, заступник голови ОДА Ігор Івасюк, Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович,  головний лікар обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза, представники ЗМІ.

На виконання обласної Програми «Розвиток системи екстреної медичної допомоги Вінницької області до 2020 року», за кошти, виділені державним фондом регіонального розвитку в розмірі 8 млн. грн. у співфінансувані із Вінницькою обласною державною адміністрацією  (1 млн. грн.),  цьогоріч  було закуплено три санітарних автомобіля типу С на шасі автомобіля марки «Citroen» з обладнанням для надання екстреної медичної допомоги. Ще 2 санітарних автомобіля область отримала від МОЗ в рамках надання гуманітарної допомоги Україні від Китайської народної республіки.

Загалом, для чіткої роботи системи екстреної допомоги в області необхідно близько сотні таких «швидких».

Валерій  Коровій, передаючи ключі від новеньких авто, зазначив: «Аби система екстреної допомоги працювала в комплексі, нам потрібно почати кроки, пов’язані з оновленням парку. Це - перші три реанімобілі, які ми отримали через Державний фонд регіонального розвитку у співфінансуванні з обласним бюджетом. Це лише перший крок. Сьогодні у нас є попередня домовленість з Міністерством охорони здоров’я і Кабінетом Міністрів України, тож сподіваємось, що Вінницька область попаде в експеримент, який буде реалізовуватись в декількох областях України. Він стосується побудови системи екстреної медичної допомоги. На це виділяється майже 1 млрд. гривень».

В реанімобілі  класу «С» надається екстрена медична допомога. Там можна проводити оперативні втручання навіть під час руху.  До оснащення авто входить апарат штучної вентиляції легенів, кардіомонітор, дефібрилятор, пневмоматрац, кисневі балони, інгалятори, щит, ноші тощо.

Із щирими словами подяки до представників обласної державної адміністрації звернувся головний лікар Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза : «Сьогодні статистика свідчить,що 66% раптово померлих людей  страждали  на серцево-судинні захворювання,тож прийміть «сердечну» подяку за ці реанімобілі, які врятують сотні людських життів жителів нашої області».

Людмила Грабович,  у свою чергу,  подякувала медикам  за самовіддану працю, зауваживши, що найменше скарг  від вінничан надходить  саме на роботу працівників екстреної допомоги: « Я вдячна Вам за вчасні доїзди і врятовані життя.  Думаю, що ми попадемо в проект реформування і в нас буде більше технічних та економічних можливостей», - зауважила посадовець. 

Для довідки:

Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф обслуговує 1 583 272 населення.

В системі екстреної медичної допомоги області працює 1763 особи.

Структура ТМО:

Центр екстреної медичної допомоги – головна установа;

8 станцій екстреної медичної допомоги;

30 відділень екстреної медичної допомоги;

32 пункти базування бригад ЕМД, з них 18 – постійного базування та 14 – тимчасового базування.

За 9 місяців 2018 року опрацьовано 395 485 звернень громадян на лінію "103", виконано 166 539 виїздів бригад ЕМД. 

Кількість бригад екстреної медичної допомоги – 114, з них: 42 – лікарських та 72 – фельдшерських.

Кількість автомобілів екстреної медичної допомоги – 189, з яких лише 85 придатні для використання.