Сьогодні в приміщенні облдержадміністрації відбулась офіційна зустріч з  Почесним президентом Міжнародної Ради з охорони пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) Густаво Араозом, який  перебуває з візитом на Вінниччині.

В зустрічі взяли участь: голова облдержадміністрації Валерій Коровій, заступник голови ОДА Ігор Івасюк, заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський, асистент радника посла США в Україні з питань преси, освіти та культури Ольга Любінецька, радник Міністра культури України Павло Третьяков , директор Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель, керівники департаментів та управлінь  облдержадміністрації. 

У вступному слові  Валерій Коровій зазначив: «Ми дуже раді вітати сьогодні  на Вінниччині Почесного президента ICOMOS Густаво Араоза, який має великий досвід і практику громадської діяльності по збереженню культурної спадщини в світі. Хочу коротко ознайомити наших гостей із тими викликами, які стоять перед  областю в сфері охорони та відновлення пам’яток і визначних місць Поділля».

Голова облдержадміністрації  представив присутнім  презентацію пам’яток культурної спадщини Вінниччини, яких нараховується  в регіоні 4302. Серед пам’яток національного значення особливої  уваги заслуговують: Бушанський скельний храм, Немирівське скіфське городище, склеп-усипальниця М.І. Пирогова, Лядівський скельний монастир тощо. Очільник області зазначив, що 15музеїв регіону знаходяться у будівлях пам’яток архітектури  та історії, у тому числі – національного значення.

У свою чергу, Густаво Араоз окреслив світові тенденції зі збереження культурної спадщини  та зазначив, що виклики ХХІ століття й напрацьований міжнародний досвід стають у нагоді для України у виробленні власної дорожньої мапи розвитку сфери охорони пам’яток і визначних місць.

Відхід від системи реагування до розроблення комплексних стратегій та планів управління, з прорахунком можливих ризиків і шляхів їх пом’якшення має бути покладений в основу подальшої організації пам’ятко-охоронної галузі в  регіоні та Україні в цілому.

Під час візиту Густаво Араоза до Вінниці планується відвідування ним об’єктів культурної спадщини Вінниччини: «Мури» (м. Вінниця), Музей Петра Чайковського та Н.Ф. фон Мекк (смт. Браїлів Жмеринського району), Музею  О. Можайського (смт. Вороновиця Вінницького району), Палацу Потоцьких та «Леонтович – Арт кварталу» (м. Тульчин). 

Варто зазначити, що візит Густаво Араоза в якості Почесного президента Міжнародної Ради з охорони пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) в Україну є ключовою подією Року культурної спадщини в Україні. Пан Араоз тричі обирався на посаду Президента ІКОМОС та очолював організацію впродовж трьох термінів. Наріжним принципом його діяльності була активна участь 120 національних комітетів ІКОМОС по всьому світу, залучення  до роботи молодих професіоналів. 

Під час візиту в Україну пан Араоз відвідає об’єкти культурної спадщини, які занесені до списку ЮНЕСКО, а також візьме участь у Міжнародній конференції «Культурна спадщина у ХХІ столітті: збереження, використання, популяризація», що відбудеться 19-20 жовтня у м. Вінниці. На конференції обговорюватимуться питання впливу на історико-культурну спадщину кліматичних змін, економічної кризи, суспільних рушень тощо, а також зміни підходів до її збереження, інтеграції культурної спадщини в життя громад.