Президент Петро Порошенко вітає ухвалення Верховною Радою України в першому читанні законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та переконаний, що новий закон сприятиме європейським стандартам ставлення до прав меншин, національній єдності держави, об’єднуватиме суспільство та зміцнюватиме українську політичну націю. Про це Президент сказав на зустрічі з освітянами з нагоди Дня працівників освіти.

Петро Порошенко підкреслив, що після того, як Конституційний Суд визнав неконституційним закон про мови 2012 року, виникла очевидна потреба заповнити велику законодавчу прогалину та ухвалити новий закон.

«Так, новий закон – це справа Парламенту. Але мені шкода, що багато хто з депутатів у сьогоднішній дискусії насправді дбав не про мову, а про піар на мові. Думав не про те, як підтримати українську, а як принизити своїх політичних опонентів. Слухайте, ну хоч на мові цього робити неможна точно. Це дуже чутлива і дуже важлива для держави сентенція»,  - зауважив Глава держави.

«Тим не менше, я хочу наголосити, що я вітаю ухвалення закону в Парламенті в першому читанні. Я розраховую на те, що до другого читання депутати підготують збалансований проект, який з одного боку, потужно підтримає конституційний державний статус української, а з іншого – відповідатиме європейським стандартам ставлення до прав меншин. Який буде сприяти нашій національній єдності держави, об’єднувати, а не розколювати суспільство, зміцненню української політичної нації», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави закликав до такої співпраці і висловив тверде переконання, що до другого читання це все вдасться зробити.

Президент особливо підкреслив, що вивчення державної мови є пріоритетом. «Як писав наш славетний Кобзар: «…І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…», - зауважив він.

«Я як Президент роблю все можливе для того, щоб посилити і поширити вживання у всіх сферах публічного життя нашої української мови. Адже мова – це сама сутність нашої  української ідентичності. Через мову ми пізнаємо навколишній світ і, зрештою, самих себе»,- сказав він.

За його словами, за чотири роки дуже багато зробили для зміцнення позицій української мови. «Радіостанції зараз, і я дуже тішуся цьому, перевиконують встановлені законом квоти на україномовні пісні. А що нам казали чотири роки тому? Та їх просто не існує. Ми б і раді, але без російських пісень не виживемо. Ні – все гаразд. А чому? Рейтинги радіостанцій, які транслюють українські пісні вищі, ніж у тих, хто транслює пісні на будь-якій іншій мові», - зауважив Петро Порошенко. Він додав, що відповідний закон почав, нарешті, діяти і на телебаченні, і  передбачив, що результат буде таким самим.

За словами Президента, вже почали знімати українською мовою серіали, які донедавна були винятково російськомовними. «Фінансами та глядацькими симпатіями потужно підтримали вітчизняний кінематограф, і українське, україномовне кіно, нарешті, ми точно це зараз спостерігаємо, відроджується. Цього року, відвідуючи і Книжковий Арсенал у Києві і Львівський форум видавців побачив, наскільки більше стало україномовних видань. І це не просто, що хтось агітує за це. З’явився драйв української мови.  Стало драйвово читати книжки українською мовою», - зазначив він.

Петро Порошенко додав, що ще чотири роки тому говорили, що без «драконівських заходів» неможливо буде підтримати українську книгу і захистити ринок від російських видань.

«Мова посіла належне їй місце у державній службі. Ухвалили новий закон про освіту, далеко за 90% учнів в Україні нарешті навчаються українською мовою.  А головне, зріс її престиж серед громадян України, і все більше і більше людей користуються нею в повсякденному житті», - констатував Глава держави.

Президент також нагадав, що цього року підписав Указ про розраховану на десять років програму підтримки української мови.  «Це була моя відповідь на пропозицію запровадити рік української мови. Англійської – будь ласка. Японської, німецької… А щодо нашої рідної мови має бути програма її розвитку, постійно діюча, на десятиліття», - зазначив він.