Зауважив голова облдержадміністрації Валерій Коровій за підсумками обговорення Національної транспортної стратегії до 2030 року, що відбулося 27 вересня в форматі виїзного засідання.

Він також додав, що одним із ключових питань в цьому контексті є будівництво мостових переходів між Україною та Молдовою на території Вінницької області.

«Міст, який зараз є в Могилів-Подільському, не може впоратися з існуючим обсягом вантажних перевезень та створює надмірне навантаження на соціальну інфраструктуру і для української, і для молдовської сторони. На початку 90-х рр. був побудований міст біля селища Бронниця, але зараз цей великий сучасний міст використовується як пішохідний перехід. Було допущено стратегічні помилки, в результаті яких не враховано наступні транспортні розв’язки, і тому з нашого боку немає жодної можливості пускати там вантажний транспорт, оскільки місцевий рельєф не допускає це  зробити»,  – зазначив Валерій Коровій.

Голова облдержадміністрації також повідомив, що зараз Кабінетом Міністрів України та Урядом Молдови опрацьовується питання щодо проведення через цей пропускний пункт легкового транспорту та врегулювання процедур, пов’язаних із митним оформленням вантажів і пасажиропотоку, які йтимуть через цей міст.

«Ще один важливий для області факт полягає в підготовці техніко-економічного обґрунтування, пов’язаного з будівництвом мосту між м. Могилів-Подільський і м. Сороки Республіки Молдова.  Міст сприятиме активному розвитку транскордонного і міжрегіонального співробітництва. Будівництво цього мосту потребує формування нової стратегії транспортного коридору траси від Ямполя до міжнародних трас М-12 та М-21. Зараз триває дискусія, пов’язана з практичним запуском цього проекту. Ми робимо все для того, щоб вирішити питання замовників із виготовлення проектно-кошторисної документації, техніко-економічного обґрунтування з урахуванням того, що справа стосується державного кордону. Зважаючи на те, що орієнтовна вартість мосту сягне майже 1,5 млрд гривень, ми розглядаємо можливість залучення кредитних ресурсів міжнародних інституцій».