Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Голова Стортингу Королівства Норвегія Тоне Вілхелмсен Трьоен під час зустрічі у вівторок висловили задоволення високою динамікою та результативністю політичного діалогу між Україною та Норвегією у 2017-2018 роках.

«Ми готові й надалі підтримувати існуючу високу динаміку двосторонніх контактів», - підкреслив А.Парубій.

Він подякував Норвегії за тверду і незмінну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

А.Парубій зазначив, що «мав змогу переконатися у цьому під час свого робочого візиту до Норвегії у травні 2017 року на запрошення «Центру миру Осло» та NDI».

Своєю чергою, Голова Стортингу Королівства Норвегія Тоне Вілхелмсен Трьоен зазначила, що Група дружби, яка створена у Стортингу, стане хорошою платформою «для розвитку міжпарламентської співпраці, для поліпшення політичної комунікації між нашими парламентами».

Голова Верховної Ради України зупинився на питанні застосування і збереження міжнародних санкцій проти Росії з метою забезпечення ефективної відповіді «на її намагання зруйнувати європейський безпековий порядок».

Голова Українського Парламенту порушив питання щодо будівництва газогону Північний потік-2, «який є політичним, спрямованим проти України та проти європейської системи енергетичної безпеки». А.Парубій підкреслив, що цей проект «не має нічого спільного з економічною доцільністю».

А.Парубій під час зустрічі відзначив, що «Україна завжди відчуває підтримку норвезьких колег: як під час двосторонніх зустрічей, так і під час візитів парламентських делегацій до НАТО, ОБСЄ, Ради Європи».

При цьому він заявив, що «ми розраховуємо на чітку позицію наших партнерів та закликаємо до недопущення руйнації засадничих основ Ради Європи».

Сторони обговорили шляхи налагодження співпраці у сфері протистояння інформаційним атакам та кібератакам і висловили сподівання, що взаємодія у цьому напрямку буде ще більш активною. Також Сторони позитивно оцінили творчу співпрацю у сфері кіноіндустрії, зокрема, української «Одеської кіностудії» та норвезької кінокомпанії «Film Camp», а також в інших галузях гуманітарної сфери.

Голова Стортингу Королівства Норвегія Т.В.Трьоен заявила про підтримку Норвегією реформ в Україні, які відбуваються у непростий час, коли Україна змушена протидіяти агресії Росії.

На спільному брифінгу після зустрічі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що «співпраця між нашими країнами в останній період набула особливо високої динаміки: нещодавно в Україні перебував Міністр закордонних справ Норвегії, а делегація керівництва українського Парламенту перебувала в Норвегії, вивчаючи парламентський досвід і обмінюючись співпрацею у парламентській роботі».

А.Парубій повідомив журналістам, що «подякував Норвегії за підтримку, яку вона надає Україні у непростий час, за чітку позицію у питанні санкцій щодо Росії і підтримку територіальної цілісності України». Він зазначив, що під час розмови «підняв питання Північного потоку-2, і закликав Парламент Норвегії до солідарності стосовно неприйняття будівництва Північного потоку-2 як агресивного енергетичного проекту Путіна, який спрямований на збільшення енергетичного тиску на Європу».

Голова Стортингу Королівства Норвегія Т.В.Трьоен подякувала за «щире запрошення, теплий прийом та хорошу зустріч». «Норвегія і Стортинг, норвезький парламент, беззастережно підтримують зусилля України у напрямку реформування країни. Ми високо оцінюємо і розуміємо той факт, що реформи проводяться за дуже складних обставин, у час російської агресії на сході України та незаконної окупації Криму», - сказала Т.В.Трьоен.- «На знак такої підтримки ми привезли з собою досить велику делегацію, з нами представники трьох основних сил в норвезькому парламенті – Прогресивної партії, Центральної партії, та представник іншої партії, пан Томессен, який також є колишнім головою парламенту і який, власне, і започаткував цю групу дружби між Україною і Норвегією».

Пані Т.В.Трьоен висловила сподівання і надію на те, що Україна, попри майбутні вибори, «продовжить боротьбу з корупцією та розвиток потужного демократичного суспільства із верховенством права». Вона наголосила, що «Норвегія буде, як і була відданим партнером України, а Стортинг і Верховна Рада і надалі співпрацюватимуть і матимуть плідний діалог, «і він буде вигідним для обох сторін».