Увесь демократичний світ разом з Україною не має права закривати очі на існуючі виклики і глобальні проблеми, особливо ті, що виникають в енергетичній сфері. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Президентом Стортингу (Парламенту) Норвегії Тоне Вілхелмсен Трьоен. Це перший візит Глави норвезького Парламенту до Києва і вже третій візит високопосадовців Норвегії до України за останні три тижні.

«Нам треба посилювати зв’язки між урядами і парламентами. В 2017-2018 роках ми спостерігаємо ріст торгівлі. І потенціал наших відносин так само великий», - сказав Володимир Гройсман.

«Це вже третій візит офіційних осіб Норвегії за останні три тижні. І це для мене великий привілей – побувати в Україні і зустрітися з вами. Ми привезли з собою сильну делегацію – це три політичні партії нашого Парламенту. І цим ми підкреслюємо нашу підтримку процесу реформ та боротьби, яку Україна продовжує проти російської агресії», - відзначила зі свого боку Тоне Вілхелмсен Трьоен.

Володимир Гройсман подякував Норвегії за постійну підтримку українського суверенітету і питань безпеки. Проте контекст безпеки, зазначив Прем’єр-міністр, поширюється не тільки на оборонні ініціативи, а й на економічну та, що особливо важливо, енергетичну площину.

«Для нас дуже важливо, аби демократичний світ був стійким у захисті демократії і норм міжнародного права. І в цьому контексті важливе питання – проект «Північний потік -2». Ми говоримо всьому світу – не вірте гарантіям Росії. Ви не назвете жодної гарантії Росії, яку б вона виконувала сьогодні. Будапештський меморандум, останні рішення Стокгольмського арбітражу по газових контрактах… Це не виконується. І ми занепокоєні тим, що проект (будівництва газопроводу) просувається. І закликаємо всі країни відкрити очі і подивитися на загрозу, яка наближається. Нашим наступникам ми маємо передавати країни сильнішими, а не слабшими. Ми не маємо права закривати очі на такі глобальні проблеми, - сказав Володимир Гройсман. - І ми говоримо про альтернативу – спільне управління українською ГТС. Вона надійна. Так ми всі будемо незалежні».

Глава Уряду наголосив, що аналіз ситуації і спільні дії можуть запобігти загрозі російського монополізму.

«Ми чуємо всі ваші зауваження, - сказала Глава Парламенту Норвегії. - І ми підтримуємо думку про те, що транзитна роль України має зберігатися».

Глава Уряду України подякував за таку позицію і зазначив, що Україна наразі переживає процес трансформацій, реалізовує одразу декілька дуже важливих реформ – від освіти й медицини до децентралізації і боротьби з корупцією. «Ми управляємо цими процесами одночасно», - наголосив Глава Уряду.

У свою чергу Глава норвезького Парламенту запевнила, що Норвегія готова бути корисною для України як в енергетичних питаннях, так і питаннях реформ, які наразі відбуваються в Україні і є дуже важливими з огляду на економічний розвиток країни.