Сьогодні, 14 вересня, у Вінницькому обласному академічному музично- драматичному театрі ім. М. К. Садовського відбулась урочиста ювілейна академія з нагоди відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі-України.

Упродовж 2018 року, на виконання Указу Президента України від 08.08.2017 року № 214/2017 «Про заходи з підготовки та відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі - України» та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 08.02.2018 року № 104 «Про відзначення на Вінниччині 1030-річчя хрещення Київської Русі-України», спільно з релігійними організаціями області проведено ряд інформаційно-просвітницьких, історико-краєзнавчих та культурно-мистецьких заходів.

Зокрема: в закладах системи освіти проведено тематичні інформаційні (виховні) години для шкільної та студентської молоді на тему: «Християнські цінності в сім’ї та демократичному суспільстві», книжково-ілюстративні виставки «Сакральна архітектура Вінниччини», виставка церковних старожитностей з приватних колекцій «Духовна вись», виставка художніх фотосвітлин «Києво-Печерська лавра – святиня України».

Крім цього, проведено екскурсійно-паломницькі поїздки до місць, пов′язаних з історією християнства - сакральної спадщини Подільського краю та України; підготовлено до видання ілюстративний, історико-інформаційний довідник духовної спадщини Вінниччини, а також розроблено нові екскурсійно-паломницькі поїздки до місць, пов′язаних з історією християнства – сакральної спадщини Подільського краю та України. Забезпечено участь релігійних організацій УПЦ КП, УПЦ, УГКЦ, УАПЦ в загальнодержавних заходах з нагоди відзначення 1030-річчя Київської Русі-України.

Крім представників духовенства різних конфесій, в ювілейній академії також взяли участь: голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник, заступник голови ОДА Олександр Крученюк, начальник управління у справах національностей та релігій ОДА Ігор Салецький в.о. керуючого справами виконавчого комітету Вінницької міської ради Сергій Чорнолуцький,  депутати обласної Ради.

Учасникам заходу також продемонстрували відеоролик «Подільські храми», під час перегляду якого присутні дізналися про історичне минуле та сьогодення церков. Під час ювілейної академії  найкращі побажання присутнім висловили митрополит Вінницький і Барський Симеон, а також представники різних релігійних конфесій.

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, Валерій Коровій зазначив: «Дозвольте мені приєднатися до тих щирих слів вітань, які ми не лише чуємо, а й відчуваємо у цій залі. Хрещення Київської Русі–України, яке відбулося 1030 років тому, має вкрай важливе значення для сьогодення та для майбутнього прийдешніх поколінь. Варто сказати, що почуття любові є найціннішим, що нас об’єднує, а це дуже важливо у непрості часи, які переживає український народ». Під час виступу Валерій Коровій також подякував членам Ради Церков та релігійних організацій. Крім цього, митрополиту Вінницькому і Барському Симеону, а також представникам релігійних конфесій було вручено Подяки голови обласної державної адміністрації та голови обласної Ради.  

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулися голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник та в.о. керуючого справами виконавчого комітету Вінницької міської ради Сергій Чорнолуцький, відзначивши особливе історичне значення християнства.

Ювілейна академія стала завершальним акордом низки заходів з відзначення на Вінниччині 1030-річчя хрещення Київської Русі-України. За словами представників духовенства, цього дня Православна церква вшановує пам'ять Вінницьких святих отців. Варто зазначити, що сьогодні, 14 вересня, православні віряни відзначають день Церковного новоліття. За словами митрополита Вінницького і Барського Симеона, цьогоріч виповнюється 85 років Вінницькій єпархії.