У середу, 12 вересня, відбулась зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з Послом з особливих доручень з міжнародних питань релігійної свободи Державного Департаменту США Семом Браунбеком.

Андрій Парубій подякував за підтримку Сполучених Штатів Америки у багатьох сферах «у дуже важкий для України час, коли нам доводиться захищати нашу незалежність зі зброєю в руках». Також Андрій Парубій подякував за увагу до питання надання Україні Томосу про автокефалію Української Помісної Православної Церкви. Голова Верховної Ради висловив переконання, що це «одне з ключових питань буття української Держави».

«Гібридна війна Путіна має багато складових, де мілітарна складова важлива, але інформаційна і гуманітарна – не менш важливі, і він використовує ці сфери ефективно і небезпечно. Ми маємо визнати, що, на жаль, він використав релігійне питання як інструмент для агресії проти України», - сказав А.Парубій.

«Сама ідея «русского мира», якою Путін виправдовує свою експансію, почала проводитись через храми Московського патріархату», - підкреслив Голова Верховної Ради. За його словами, створення автокефальної Української Православної Церкви - це питання не тільки релігійне, але й питання національної безпеки.

 «У нас багато церков і релігійних організацій. Всі вони рівні у правах і об’єднані у Всеукраїнську раду церков, з якою ми співпрацюємо, і де всі релігійні організації знаходять порозуміння. Ми завжди дуже пишалися тим, що Україна змогла досягти порозуміння і співпраці між усіма конфесіями. Але на українських територіях, які тимчасово знаходяться під російською окупацією переслідують людей за релігійною ознакою», - сказав Голова Парламенту. За його словами, це стосується вірних Української Православної Церкви Київського Патріархату і кримських татар-мусульман. «Це дає нам великі підстави для тривоги, ми впевнені, що це має викликати застереження і хвилювання міжнародної спільноти, адже всі країни вільного світу мають засудити цю ситуацію», - підкреслив А.Парубій.

Своєю чергою, Посол з особливих доручень з міжнародних питань релігійної свободи Державного Департаменту США пан С.Браунбек відмітив, що «перед Україною стоїть велике завдання – питання автокефалії Української Помісної Православної Церкви».

Голова Парламенту зауважив, що треба не тільки визнавати, але й знайти механізми відповідей на ці виклики. «Путінська пропаганда використовує дуже багато цінностей вільного світу для ударів по ньому ж, і без сумніву, Путін буде використовувати релігійне питання для впливу і на парламентські, і на президентські вибори в Україні», - сказав А.Парубій. Він наголосив на тому, що вважає адекватною відповіддю на цей виклик – дати можливість українським віруючим, які цього прагнуть, об’єднатись у незалежній Українській Православній Церкві.

«З листом про підтримку ідеї надання автокефалії Українській Помісній Православній Церкві до Патріарха Варфоломія звернулися всі єпископи Української Православної Церкви Київського Патріархату, всі єпископи Української Автокефальної Православної Церкви, Президент України та Верховна Рада України. Нещодавно Патріарх Варфоломій оголосив, що прийняття рішення про автокефальний статус української церкви є суверенним правом Константинополя», - підсумував Голова Верховної Ради.

«Путін задіяв усі механізми, аби цього не допустити, бо розуміє глибину питання», - підкреслив Андрій Парубій.

Сем Браунбек наголосив на тому, що «на етапі ухвалення рішення про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви ми не втручаємося. Але, коли таке рішення буде ухвалене, ми його підтримаємо, і якщо можемо бути корисними на етапі його імплементації, ми будемо раді допомогти», - відзначив посол.

На завершення зустрічі Голова Верховної Ради звернувся до гостя: «Сам факт зацікавлення цією темою і Ваш приїзд є дуже добрим знаком. Питання надання Томосу про автокефалію українській церкві я піднімав на усіх зустрічах у Вашингтоні протягом багатьох років, і зараз побачив глибоке розуміння і зацікавлення цією проблемою з боку США».

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що «ми зможемо отримати позитивне рішення щодо надання Україні Томосу про автокефалію Української Помісної Православної Церкви вже цього року».