Напрацювати спільний порядок денний роботи Верховної Ради України та Кабінету міністрів України, аби останній рік перед виборами був ефективний, мали на меті учасники форуму «Повна мобілізація: спільний план дій», в роботі якого взяли участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Окреслюючи першочергові плани законодавчої роботи на нинішню осінь, А.Парубій наголосив, що питання національної безпеки - ключове серед питань спільного порядку денного Парламенту і Уряду. «Я переконаний, що в питаннях імплементації законів загального масштабу, закон про національну безпеку має бути нашим спільним порядком денним – законопроекти про Службу безпеки України, про розвідувальні органи, про прозорість військових закупівель – це пряма реформа безпекового сектору, і прямий шлях до НАТО», - наголосив А.Парубій.

У цьому контексті Голова Парламенту звернув увагу на питання інформаційної безпеки. «Коли говоримо про безпеку, ми говоримо в широкому розумінні, і маємо визнати, що частина інформаційного поля України є окупованим, так само, як є окупованою частина нашої території; і фактичні кореспондентські пункти російських видань, які діють в Україні – це теж є питання загальної загрози, загального питання безпеки в широкому розумінні», - сказав він. А.Парубій повідомив, що профільний Комітет Верховної Ради України вже підготував перші законопроекти щодо протидії інформаційним викликам.

«В гібридній війні інформаційна складова є не менш важливою, ніж мілітарна, і я впевнений, що це повинно бути у нас на порядку денному, оскільки національна безпека і оборона в час війни, в час агресії проти України буде, є і повинна залишатися питанням номер один», - наголосив А.Парубій, - «Якщо ми не втримаємо державу, нам не буде де боротися з корупцією, не буде де проводити реформи».

Голова Верховної Ради України назвав дуже масштабним напрямком виборчі закони. «Ми знаходимося напередодні і президентських, і парламентських виборів, і тому ми більше не можемо відтягувати вирішення ключових питань, які їх стосуються», - сказав А.Парубій, зазначивши, що в першу чергу має на увазі прийняття нового Виборчого кодексу. «Це неймовірно об’ємний документ, який, я передбачаю, матиме велику дискусію в залі», - сказав він і повідомив, що розгляд цього законопроекту Верховна Рада зможе почати «орієнтовно у жовтні».

Голова Парламенту висловився також за необхідність посилення кримінальної відповідальності за порушення виборчого законодавства – «це ще один із напрямків, який буде розглядатися в загальній виборчій реформі».

Не менш важливим, на думку Голови Верховної Ради, є оновлення складу Центральної виборчої комісії. «Це питання має бути поставлене на порядок денний без відтягування, вже наступного четверга» - сказав він.

А.Парубій зазначив, що, серед іншого, наполягатиме на розгляді нинішньої осені закону про мову. «Я буду наполягати , щоб ми змогли із зареєстрованих на сьогодні законів обрати один, який можна взяти за основу, і готувати до другого читання», - сказав він.

Восени Верховна Рада України може розглянути також законопроекти стосовно безпеки на дорогах. «Щодо ряду питань, які стосуються безпеки на дорогах, ми наразі з головами Комітетів склали загальний план на осінь, коли і який блок стоятиме на розгляді. І одним із найближчих має бути блок питань правоохоронної діяльності, в якому два або три питання щодо збільшення штрафів і встановлення необхідної апаратури для фіксації швидкості», - повідомив А.Парубій.

За його словами, законопроекти з цієї сфери вже пройшли Комітети і будуть розглянуті Парламентом найближчим часом.

А.Парубій нагадав про спільний з Урядом план законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію з ЄС. «На сьогодні вже 21 закон є готовий. Я наполягатиму, щоб кожного тижня по кілька законів ми могли ставити на порядок денний. Кожен з них потребує широкої дискусії, але я впевнений, що це має бути одним з прерогативних напрямків, які ми маємо проводити», - зазначив він.

Голова Верховної Ради окремо зупинився на важливості реформи і модернізації Парламенту. «Ми не зможемо реалізувати цю реформу одномоментно. Скільки вже було зроблено: блочний розгляд питань, спосіб реєстрації, електронний парламент, і в цьому напрямку ще є великі плани і амбіції», - сказав він. – «Два закони ми вже можемо розглядати буквально в найближчі тижні: про розподіл комітетів за методом Д’Ондта і кількість комітетів у Верховній Раді Україні».

Своєю чергою, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловив задоволення тим, що Уряд та Парламент налаштовані на конструктивну партнерську роботу. Він повідомив, що до 15 вересня Уряд готовий подати до Верховної Ради проект Державного бюджету на 2019 рік, до 20 жовтня  головний фінансовий документ має бути розглянутий у першому читанні, і до початку грудня ухвалений в цілому.