Урядові ініціативи щодо припинення контрабанди та фінансових схем при експорті-імпорті товарів дозволили збільшити обсяг щоденних платежів, що надходять по лінії митниці Державної фіскальної служби, до 1,5 млрд грн. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись із журналістами одеських ЗМІ. Глава Уряду перебуває в Одесі з робочою поїздкою. Однією з тем поїздки стала робота української митниці і підбиття проміжних підсумків оголошеної Урядом кампанії «Україна без контрабанди».

Одним з ключових заходів, запроваджених в рамках кампанії, стало активне використання митних сканерів, які в автоматичному режимі відскановують контейнери і вантажівки і, таким чином, дозволяють давати реальну оцінку вартості товару, що перевозиться.

Глава Уряду наголосив, що взяті Урядом темпи викорінення схем на кордоні збавлятися не будуть. Більше того, легальному бізнесу, запевнив Глава Уряду, немає чого боятися. Натомість всім, хто намагається побудувати схеми і пограбувати країну, «спуску не буде».

Ця ідея була покладена в основу не тільки відносин «підприємець – контролер», а й «митник – правоохоронець». За рішенням Кабінету Міністрів всі правоохоронні органи отримали доступ до баз даних і можуть у режимі реального часу аналізувати ситуацію на кордоні і унеможливлювати зловживання.

«Чому ми повинні закривати очі на всі зловживання, які роблять країну біднішою? Наша позиція наступна: всі органи правопорядку – прокуратура, НАБУ, СБУ, будь ласка, слідкуйте. А митники – робіть свою справу, аби нікому не було повадно грабувати країну, - сказав Володимир Гройсман. - Наші рішення ліквідували основу схем. Щоденні надходження зросли до 1,5 млрд грн. Це кошти, які належать громадянам, і ніхто не має права їх забрати. Наше завдання – наповнити державну скарбницю».

Довідково

За даними Державної фіскальної служби, з моменту оголошення кампанії «Україна без контрабанди» - з 21 червня по 10 вересня - обсяг митних платежів зріс на 14,6 млрд грн порівняно з аналогічним періодом минулого року. Особлива увага приділяється руйнуванню існуючих «тіньових» схем із корупційною складовою, у яких задіяні уповноважені посадові особи.