Безпека і комфорт у великих і малих населених пунктах, наявність скверів і парків, розумна забудова, наявність закладів дошкільної освіти, сучасні школи, якісні дороги – це справедливий запит суспільства і завдання для управлінців, які опікуються питаннями розбудови територій. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Він зазначив, що нинішня ситуація нерідко зводиться до того, що в гонитві за прибутками забуваються не тільки естетичні моменти, а й елементарна соціальна відповідальність, коли будуються житлові комплекси, а будівництво садочків і шкіл перекладається на плечі державного бюджету.

«Якщо ви, громадяни, бачите, що будуються будинки, а разом не будується садок чи поліклініка – будь-який соціальний об’єкт – знайте, це шахрайство. Влада прийняла несправедливе рішення по відношенню до жителів», - сказав Володимир Гройсман.

Разом з тим він наголосив, що і в житловому будівництві потрібно міняти стандарти і вводити норми, які розроблені з залученням широкого експертного кола та громадськості.

«Коли ми почали занурюватися в проблематику забудови територій, побачили, що більшість норм – ще радянських часів. Саме тому, коли зараз бачимо нове ніби будівництво, виглядає воно як застаріле, дуже примітивно, - сказав Володимир Гройсман. - Ми провели велику роботу для того, аби створити нормальні якісні умови і норми будівництва. Хочемо створити комфортне середовище, аби ті, хто проектують споруди, робили це так, як це робиться в Європі».

Глава Уряду звернув увагу, що введення нових норм, які увібрали в себе найкращі практики Великобританії, США та інших країн, не проходить «легко». «Є низка позивів. Дехто хоче залишити все так, як було. По-старому. І окремі випадки судових рішень компрометують сотні чесних і справедливих рішень, - сказав Володимир Гройсман. - Але треба наводити порядок в країні. І всі мають бути об’єднані цією метою. Ми можемо бути в 50-100 разів ефективнішими. В країні є люди, які будуть боротися за це до перемоги».

Глава Уряду дав доручення, попри всі юридичні колізії, активно впроваджувати нові норми.