Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у середу з Віце-президентом Німецького Бундестагу Вольфгангом Кубікі, який перебуває з тижневим візитом до України.

Голова Парламенту України наголосив, що приділяє велику увагу міжпарламентським контактам і комунікації: «Багато німецьких делегацій побувало в Україні, що дозволяє краще зрозуміти Україну німецьким політикам і німецьким громадянам». Він також позитивно оцінив факт початку роботи групи дружби між німецьким і українським парламентом. «Більш тісні контакти між групами і фракціями дозволяють краще вибудовувати діалог», - зазначив Голова Верховної Ради.

А.Парубій подякував за підтримку України, «особливо у той важкий період, що переживає Україна, - у період російської агресії». Головною причиною агресії він назвав прагнення народу України проводити курс на євроінтеграцію. «Наш суверенний вибір, який був відстояний на Майдані, Росія хоче поставити під сумнів, і повернути вплив над Україною. На моє глибоке переконання, це не тільки агресія проти України, а й проти усього вільного світу, адже Росія поставила під сумнів усю систему світової безпеки, яка сформувалася після Другої світової війни», - сказав Голова Парламенту і додав, що Росія проводить агресію усіма засобами, не лише мілітарними, а й інформаційними.

Не зважаючи на агресію, повідомив політик, Україна йде шляхом реформ і шляхом євроінтеграції. Голова Парламенту відзначив високий рівень демократії в українському суспільстві, де присутні різноманітні думки і точки зору, водночас, за його словами, у парламенті з багатьох важливих питань є спільна позиція, зокрема по ключових напрямках: вступ до ЄС та НАТО.

Голова Верховної Ради одним із важливих питань для України назвав боротьбу з корупцією. За його словами, з цією метою величезна кількість зусиль була спрямована на створення потужної структури. Він нагадав про створення НАБУ, САП, НАЗК, про введення найбільш відкритого у світі електронного декларування та ухвалення рішення про антикорупційний суд, формування якого можливе вже до кінця поточного року. А.Парубій повідомив, що вже більш ніж 1000 днів Україна не закуповує газ в Росії, що стало фактором енергетичної незалежності країни і завдало найбільш чутливого удару по корупційній сфері. Він також висловився за приватизацію державних підприємств, як одного із шляхів боротьби з корупцією, та за невідворотність покарання за вчинені корупційні дії.

Торкаючись безпекової ситуації, Голова Верховної Ради зазначив, що агресивні дії з боку Росії продовжуються, ключові пункти домовленостей нею не виконуються. За його словами, Путін повинен виконати перший пункт - припинення вогню- і відпустити заручників, які утримуються в неволі. У цьому контексті він  подякував за підтримку санкцій і позицію щодо звільнення українського режисера Олега Сенцова.

Також, на його думку, важливо донести світові, що в Україні відбувається не локальний конфлікт, що Росія несе небезпеку усьому вільному світу. Він нагадав, що на території Молдови стоять окупаційні війська, десять років тому російські танки зайшли на територію Грузії. «Небезпека Путіна є глобальною і масштабною», - сказав він і висловив переконання, що слабка відповідь світового співтовариства на подібні дії призводить до поширення агресії далі. «Якщо правильно оцінити масштаб цієї загрози, можна набагато ефективніше вибудовувати кроки протидії», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

А.Парубій також подякував за запрошення української молоді на навчання до Бундестагу та запросив німецьку молодь знайомитися з Українським парламентом. Він повідомив про створення освітнього центру у Верховній Раді, який допоможе більш детально ознайомити молодь з історією парламентаризму: «Вважаю, що ознайомлення дієвих молодих людей, що йдуть в політику, з конкретним українським досвідом, з історією парламентаризму буде правильною і конкретною програмою нашої посиленої взаємодії». «Вірю у парламентську дипломатію і контакти між парламентами. Активізація в цьому напрямку стане гарним кроком», - наголосив він.

Своєю чергою, Віце-президент німецького Бундестагу зазначив, що між парламентами України і Німеччини повинні існувати тісніші контакти, аби внаслідок комунікації долати перешкоди між країнами, якщо виникають. В.Кубікі підкреслив, що ситуацію з Кримом і Донбасом Німеччина розглядає як протиправну і ніколи з цим не погодиться. «З німецької точки зору, переважним є припинення вбивств на Донбасі. Необхідно розробити європейську дорожню карту перетворень на Донбасі - досягти перемир’я, припинення воєнних дій, відновлення політичної ситуації в рамках України», - наголосив він і пообіцяв докладати зусилля для дискусії на міжпарламентському рівні. Він також побажав великих успіхів на шляху боротьби з корупцією, бо «від того залежить майбутнє України».