Українські реформи в добрих руках, і це важливо усвідомлювати як з огляду на формування напрямків співпраці з Україною, так і розрахунків ефективності конкретних комерційних проектів, які можуть бути реалізовані в Україні. Про це сказала Міністр закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Іне Еріксен Сьорейде - перша жінка – керівник дипломатичного відомства Королівства і одна з тих очільників іноземних дипломатичних відомств, хто з власної ініціативи зголосився відвідати Донбас, аби на власні очі оцінити ситуацію в регіоні.

«Я знаю, що ви плануєте відвідати Схід. Це говорить про ваші лідерські якості, безстрашність і бажання побачити, що там відбувається. Важливо, що ви особисто оціните ті безчинства, які робить Російська Федерація, вторгаючись в Україну, - сказав Володимир Гройсман. – Я радий нашому активному діалогу».

«Наші двосторонні відносини насправді набирають обертів. Ми бачимо зростаючий інтерес норвезьких компаній, які бажають працювати в Україні, і це нас радує», - відзначила зі свого боку Іне Еріксен Сьорейде.

Під час розмови сторони відзначили високий рівень політичної співпраці, а також намітили низку тем і сфер, які потрібно поглиблювати і розвивати. Серед них – робота Норвезької ради у справах біженців в Україні, співпраця в сфері розвитку системи охорони здоров’я, а також реалізація спільних великих енергетичних проектів, передусім в сегменті відновлювальної енергетики. Як зазначила Міністр, енергопроекти, які наразі опрацьовуються, - це багатомільйонні інвестиції, які є великими не тільки для України, а й Норвегії. Тож сам факт появи інвестиційних ідей – то є ознака довіри до України і її економічної політики.

«Нас вражає той рівень реформ, який вже досягнутий Україною. Поліпшення інвестиційного клімату відчутні. Саме тому перспективи інвестиційної співпраці доволі оптимістичні», - зазначила Міністр.

«Обсяг завдань, який стоїть перед Україною, насправді безпрецедентний. Але якщо говорити про те, скількома процесами ми сьогодні управляємо, то лише серед основних – освіта, медицина, приватизація, децентралізація, боротьба з корупцією, оборона, внутрішня безпека. І це лише невеликий перелік. Окремо ми опрацьовуємо рішення щодо поглиблення євроінтеграційних процесів та поліпшення ділового клімату, - сказав Володимир Гройсман. – Тож ми запрошуємо і щиро вітаємо норвезький бізнес в Україні».

Глава Уряду України також висловив сподівання, що позиція Осло буде такою ж міцною і упевненою в контексті недопущення будівництва газопроводу «Північний потік -2».

Як зазначили співрозмовники, значного імпульсу подальшій спільній роботі має надати заплановане на вересень засідання українсько-норвезької Міжурядової комісії, а також подальші прямі контакти урядовців обох країн. Глава Уряду прийняв запрошення відвідати Норвегію орієнтовно в листопаді поточного року.

Довідково

Товарообіг між Україною та Норвегією минулого року склав майже 290 млн доларів. А в першому півріччі поточного року – 137,8 млн доларів. В економіку України залучено 7,5 млн доларів інвестицій з Норвегії. Загальний обсяг фінансової допомоги від Норвегії за останні 4 роки становить понад 140 млн доларів. Її пріоритетними напрямами є реформа судової системи та державного управління; сприяння розвитку торгівлі і євроінтеграції; питання енергетики, енергоефективності та ядерної безпеки; гуманітарна допомога.