Дорогі співвітчизники!

Щиро вітаю вас із Днем Державного Прапора України.

Наш синьо-жовтий стяг став справжнім символом свободи і гідності Українського народу. Це символ боротьби українців за відновлення власної державності.

Під синьо-жовтими знаменами на фронт Першої світової війни вирушали добровольці Легіону Українських січових стрільців. Під цим прапором формувалися і йшли у бій підрозділи перших регулярних українських збройних сил – Армії УНР.

Під синьо-жовтими стягами сто років тому була проголошена українська державність.

Символічно, що цьогоріч ми також вшановуємо століття підняття українського державного прапора на кораблях Чорноморського флоту.

Під синьо-жовтим прапором боролися за українську державність повстанці Наддніпрянщини, Поділля, Полісся і Волині у 20-х роках ХХ століття, збройні сили Карпатської України, воїни Української Повстанської Армії.

Синьо-жовтий прапор свято берегли для прийдешніх поколінь дисиденти у радянський час. Тут особливо хочу пригадати подвиг двох хоробрих киян – Георгія Москаленка і Віктора Кукси, які 1 травня 1966 року підняли український стяг на даху Київського інституту народного господарства.

Як провісник прийдешньої Незалежності український синьо-жовтий стяг замайорів у жовтні 1990 року на наметах та в руках учасників Революції на граніті.

Під час проголошення Акта Незалежності України 24 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор у сесійну залу Верховної Ради. Ця подія стала наріжною в історії українського державного прапора, а внесений до сесійної зали величезний стяг отримав назву Прапора Незалежності. Сьогодні цей прапор як українська національна святиня урочисто зберігається у центральному холі Українського Парламенту.

Нині прапори знову майорять на передовій війни за Незалежність України.

Щиро дякую і вклоняюся нашим героїчним воїнам, які під синьо-жовтим прапором протистоять російським агресорам.

 

Дорогі українці!

У цей день бажаю всім нам завжди зберігати вірність Державному Прапору України.

Закликаю кожну українську родину у цей день підняти наш стяг на своїх домівках.

Зі святом державного прапора!

Слава Україні!

Героям слава!

Прапору честь!