«Кажуть, не можна зупинити ідею, час якої настав. Ідея автокефалії зараз в Україні є саме такою ідеєю. До Томосу нас підводить сама логіка історичного процесу, логіка розвитку української нації, логіка розвитку української  держави», - наголосив Президент Петро Порошенко під час участі у Всеукраїнській прощі, приуроченій 1030-річчю Хрещення України – Русі, в ході робочої поїздки на Тернопільщину.

Глава держави особливо наголосив, що мова йде не про створення державної церкви: «Церкви були і будуть незалежними від держави, як це і передбачено Конституцією».  

«Я твердо стою на тому, щоб церква в Україні була незалежною від держави. Але особливо від держави іноземної. Це я кажу вам. Про це я написав Понтифіку. Днями державний секретар Ватикану повідомив мені, що Папа Франциск із великим задоволенням констатує, що влада в Україні гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій», - підкреслив Петро Порошенко. 

«З перших же днів свого президентства поставив за мету добитися від Константинопольскої Матері-Церкви надання автокефалії Українській помісній православній єдиній церкві. Відтоді ця тема постійно перебуває не просто в полі мого зору, а в центрі уваги»,  - зазначив він.

Глава держави наголосив, що протягом кількох років тривала невидима для стороннього ока напружена робота: «Зустрічі та листування із Вселенським Патріархом, обговорення теми з лідерами православних країн та предстоятелями церков цих країн».

Петро Порошенко зазначив, що у відповідь на його звернення, яке було підтримано Верховною Радою України, обласними радами, в тому числі Тернопільською обласною радою, районними радами, ієрархами всіх церков, нарешті, ми вже почули низку позитивних повідомлень. «Про те, що приєднання Київської Митрополії до Московської Церкви, яке сталося у сімнадцятому столітті, було здійснене всупереч канонам. Про те, що право надавати автокефалію належить винятково Вселенському Патріарху і Синоду. Про те, що Константинопольська Церква – це Церква-Мати для українських православних. А Москва, яка претендує на «материнство», насправді є дочірньою по відношенню до церкви в Києві», - відзначив він.

«І головне – про те, що коли виникає незалежна держава, природним наслідком виникнення держави є створення своєї незалежної православної церкви»,  - особливо наголосив Президент.

За словами Петра Порошенка, автокефалія не є клопіт лише українських православних. «Це – питання нашої української  незалежності. Це – один із стовпів Української держави, української нації, української національної безпеки. І, врешті-решт, всієї світової геополітики», - підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що саме тому і чинять такий шалений спротив Москва та її п’ята колона всередині України. «І навіть деякі політики, яких прийнято вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали на зовні, що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії», - додав він. 

«Ситуація непроста. Протидія – масштабна і системна. Нема жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені. Та нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати – молитися, і вірити та боротися», - сказав Президент та нагадав слова Любомира Гузара: «Коли молимося, не припиняймо працювати. Бо без нашої праці нічого не буде, нічого само по собі не станеться».