Старт роботи Вищого антикорупційного суду в Україні стане елементом оздоровлення усієї судової системи, кроком до відновлення справедливості й довіри у суспільства, а також холодним душем для всіх, хто порушує закон і замінює інтереси держави особистими інтересами. Так прокоментував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ухвалення Верховною Радою України закону про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів в частині започаткування роботи Антикорупційного суду. Документ (№7441) був ухвалений сьогодні, 12 липня, під час вечірнього пленарного засідання 254 голосами. Глава Уряду особисто слідкував за голосуванням як за важливі поправки до документу, так і за проект закону в цілому.

«Думаю, що ми об’єдналися для того, щоб ухвалити закон. Хто б, що не казав, але українці хочуть мати право на справедливий суд і хочуть побачити справедливі вироки до корупціонерів, які б посади вони не займали і де б не працювали. Створення Вищого антикорупційного суду було дуже важливо – з точки зору відновлення справедливості», - сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що ухвалення рішення є виконанням міжнародних зобов’язань України, а також кроком на шляху до відновлення довіри – як всередині суспільства, так і довіри міжнародної спільноти та міжнародних інвесторів до державних інституцій.

«Голосування виглядало дещо драматично, але я радий, що об’єдналися, і рішення було ухвалене. Дякую всім народним депутатам, хто віддав свій голос, Голові Верховної Ради, - сказав Володимир Гройсман. - Ключовий момент – відновлення справедливості. Це вимога, яка є у суспільства. Якщо є корупціонер, він має отримати вирок. А суд – має бути незалежним. Тоді почнуть боятися (невідворотності) покарань. Для багатьох це буде, як холодний душ. Тож я підтримував і буду підтримувати такі судові інституції. Вони будуть оздоровлювати ситуацію у владі і в різних сферах. Це позитивна історія».

Довідково

Закон (№7441) завершує формування антикорупційної вертикалі в Україні і є важливим елементом продовження співпраці з міжнародними партнерами держави, передусім МВФ. Документ, серед іншого, оговорює процедуру апеляції та механізм передачі справ до розгляду.