Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь в обговоренні стану виконання Україною та ЄС Угоди про асоціацію та пріоритетних напрямів співробітництва у цьому процесі. За його словами, ще у лютому 2018 року спільно з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом було презентовано перелік з 57 законів, необхідних для забезпечення виконання Угоди про асоціацію. «Вони належать до відання різних комітетів і перебувають  на різних етапах ухвалення: деякі з них лише зареєстровані, деякі – пройшли певні етапи розгляду - перше чи друге читання», - уточнив він.

А.Парубій зазначив, що він звернувся до голів комітетів, аби під час подання законопроектів на розгляд Верховної Ради серед них обов’язково були законопроекти зі списку щодо виконання Угоди про Асоціацію. «Хочу наголосити, що вся Верховна Рада сконцентрувалася навколо того, щоб наші зобов’язання перед ЄС були виконані», - підкреслив він.

Голова Верховної Ради нагадав про велику спільну роботу, яка мала місце під час розгляду і ухвалення законів про антикорупційний суд і про національну безпеку. «Ми врахували усі рекомендації Венеційської комісії під час розгляду закону про Вищий антикорупційний суд. А Закон про національну безпеку - не менш важливий - це закон, який визначає рамки реформування української системи безпеки і оборони», - сказав він і додав, що цей закон був ухвалений з урахуванням усіх рекомендацій НАТО і партнерів з ЄС та США. Закон про національну безпеку, за його словами, «передбачає ухвалення ще ряду законів – про службу безпеки, про лібералізацію військових закупівель, про розвідку, про створення окремого комітету з питань розвідки у структурі Парламенту».

А.Парубій нагадав про ухвалення не менш важливих законів, що не були в основному пакеті Угоди,  – «Про валюту», «Про створення кредитного реєстру Національного банку», щодо залучення іноземних інвестицій тощо.

Голова Українського Парламенту зазначив, що з переліку Дорожньої карти було ухвалено п’ять законів, по багатьох з яких точилися тривалі дискусії і гострі дебати. «Зокрема, по закону щодо добровільного об’єднання  громад (№6466), який дав можливість об’єднувати села навколо великих міст, який дав потенціал для утворення десятків нових громад по всій Україні. Таку ж велику кількість дискусій мав і закон про авторське право. Ми змогли його опрацювати і ухвалити в Раді», - сказав він.

Важливе значення, за його словами, має і закон про стратегічну екологічну оцінку, «який кілька разів повертали на доопрацювання до профільного комітету». «Ми змогли змобілізуватись і ухвалити п’ять законів в цілому», - наголосив він.

Водночас, додав Голова Верховної Ради, ще одинадцять законопроектів прийнято за основу: «Це, як мінімум, кожного пленарного тижня три-чотири закони, необхідні для співпраці з ЄС, приймається Українським Парламентом». Він назвав це «непоганою статистикою» і додав, що і на цей пленарний тиждень передбачено розгляд п’яти законопроектів, серед яких: «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» та ряд інших.

А.Парубій підкреслив, що «за цією статистикою стоїть величезна робота комітетів по кожному із законопроектів». «Аналізуючи наш шлях, можна сказати, що законів було ухвалено недостатньо, але яка ще з держав за такий короткий період часу змогла ухвалити таку кількість фундаментальних документів з різних сфер», - зауважив він.

Голова Верховної Ради наголосив,  що незважаючи на «гарячі» дискусії у сесійній залі, є велика група ентузіастів, серед яких Комітет з питань європейської інтеграції, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської те євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. «Ми маємо команду голів комітетів, які переймаються і працюють над тим, щоб наша робота була якісною, - сказав він. – Не маю сумнівів, що і надалі будемо виконувати цю програму так само, як і  працювали».

А.Парубій передбачає, що доведеться оновити перелік законопроектів, що потребують розгляду. За його словами, це буде теж спільною роботою робочої групи між Парламентом і Урядом, «щоб зробити апгрейд і додати ряд законів, які зареєстровані від лютого місяця і виразно необхідні для Угоди».

Голова Парламенту висловив упевненість, що і цього літа Парламент зможе успішно і динамічно продовжити цю роботу: «Верховна Рада України – відповідальний орган і буде виконувати свої зобов’язання, буде проводити реформи. Верховна Рада буде працювати так само ефективно і дієво».

 

Довідково: Зустріч керівництва Верховної Ради України відбулася напередодні 20-го ювілейного Саміту Україна-ЄС з Надзвичайними та Повноважними Послами держав-членів ЄС в Україні, Головою Представництва ЄС в Україні Х. Мінгареллі щодо обговорення стану виконання Україною та ЄС Угоди про асоціацію та пріоритетних напрямів подальшого співробітництва. У зустрічі взяла участь Уповноважена з прав людини Верховної Ради України Л.Денісова та Віце-прем’єр-міністр з питань європейської те євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе