27 червня, в приміщенні ІТ-центру «IHub» за участі заступника голови облдержадміністрації Олександра Крученюка відбулась  презентація плану реконструкції спортивного комплексу «Здоров’я» з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

В заході взяли участь: заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, депутати - представники від усіх партійних  фракцій обласної Ради, керівники Координаційної ради при Регіональному центрі спорту інвалідів «Інваспорт», представники громадських організацій, ЗМІ.

У вступному слові Олександр Крученюк зазначив:  «Дуже радий, що ми маємо можливість сьогодні представити презентацію реконструкції спортивного комплексу «Здоров’я», який буде доступним абсолютно для усіх верств населення, проект буде реалізовуватись значною мірою завдяки ініціативі Координаційної ради при Регіональному центрі спорту інвалідів «Інваспорт». Це дійсно унікальна подія, яка відкриває нові можливості для заняття спортом усім бажаючим, включаючи людей з інвалідністю».

Заступник голови ОДА підкреслив, що настав час нових підходів у спорті , за прикладом багатьох країн Європи : « Наведу деякі цифризайнятість фізичною культурою і спортом в розвинених країнах, таких як Данія, Фінляндія становить70 - 80 % населення. В Україні цей показник – 21 %, тобто ми працюємо не на упередження таких хвороб, як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання,а витрачаємо бюджетні кошти на убезпечення хворих людей. Радий передати слово фахівцям, які детально охарактеризують проект, кошти на який виділяє ДФРР у співфінансуванні із обласним бюджетом і який забезпечить доступність до занять різноманітними видами спорту усім бажаючим, включаючи інклюзивну складову».

Презентацію реконструкції спортивного комплексу «Здоров’я» з урахуванням потреб людей з інвалідністю представив присутнім начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Сергій Чернявський.

Він наголосив, що десятиліттями в області, та і в країні в цілому, не йшла мова про реконструкцію спортивних об’єктів, проте завдяки виділенню коштів із Державного фонду регіонального розвитку та з обласного бюджету вже зараз на Вінниччині може розпочинатися реалізація даного проекту.

Сергій Чернявський ознайомив учасників заходу із планом реконструкції спортивного комплексу «Здоров’я», починаючи із зміни зовнішнього вигляду закладу і завершуючи  обладнанням, яке забезпечить доступність до спортивної споруди людям з інвалідністю ( спеціальні ліфти, розсувні двері, пандуси тощо).                       

Представник замовника - заступник директора Департаменту будівництва, містобудування та архітектури – начальник управління капітального будівництва Валентин Прилуцький запевнив, що підрядник, який виграв тендерну процедуру за системою Prozorro, вже з початку липня зможе приступити до реалізації проекту.

«Нам уже надійшли кошти від ДФРР у розмірі 5 млн . грн. та співфінансування з обласного бюджету – 500 тис. грн.. (10% за умовами договору). Тож ми можемо розпочинати роботи»,- запевнив Валентин Прилуцький.

За його словами, реалізація проекту розрахована на 12 місяців, тож, за умов вчасного і повного фінансування, роботи можуть бути завершені у липні 2019 року. Загальна кошторисна вартість проекту разом  з інвентарем становить більше 37 млн. грн..(включаючи будівельні роботи, системи опалення, вентиляції тощо).

В обговоренні активну участь взяли депутати обласної Ради, які в цілому визнали необхідність  та доцільність реалізації в області ще не одного подібного проекту.

Підсумовуючи зібрання, Олександр Крученюк ще раз наголосив : «Завдання влади, депутатського корпусу – створити в області сприятливі умови для занять спортом і надати можливість займатись усім бажаючим. А вже потім – не заважати розвиватися кожному виду спорту. Має обов’язково бути інклюзивний розвиток. Якщо ми  цього не зробимо, а повернемося до системи, яка була раніше , то матимемо не 21 % охоплення спортом, а набагато менше. Стара система віджила, а задля того, щоб запрацювала нова - мусимо створити умови і надати  нові можливості».