Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко взяв участь у засіданні регіонального штабу із ліквідації заборгованості з виплати зарплати, створеному при головному управлінні юстиції у Вінницькій області. Засідання відбулось сьогодні, 26 червня, під головуванням  заступника начальника  територіального управління юстиції у Вінницькій області Володимира Коваля.

Звертаючись до учасників засідання, Андрій Гижко зазначив: «Сьогодні питанням погашення заборгованості по заробітній платі приділяється дуже прискіплива увага на рівні Кабінету Міністрів України. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман піднімає це питання дуже жорстко, наголошуючи,що компромісів тут бути не може. Фактично ми говоримо сьогодні про координацію дій усіх органів влади у цьому питанні».

Перший заступник голови  облдержадміністрації  наголосив на необхідності налагодження  чіткої співпраці між штабом, який створено при Головному управлінні юстиції у Вінницькій області і робочою групою із  ліквідації заборгованості по виплаті заробітної плати, яка  працює  на обласному рівні. «Такі робочі групи діють в кожному районі, тож це дасть можливість простіше працювати в тих районах, де є заборгованість по виплаті заробітної плати,- зазначив посадовець.- Якраз протягом останніх кількох тижнів працівники Пенсійного фонду здійснили об’їзд районів, де спільно з керівниками Державної фіскальної служби та податкової інспекції у присутності голів РДА заслуховували боржників та тих, хто допускає нелегальну оплату праці. Необхідною також є співпраця з територіальною державною інспекцією  з питань праці, оскільки сьогодні і в них є контролюючі функції».

Андрій Гижко поінформував,що згідно з чинним законодавством,  посаду інспектора з оплати праці мають право створити  при  ОТГ  і  в містах обласного значення (в т.ч. із правом  нарахування штрафних санкцій).

«Сьогодні  в області  налічується 35 ОТГ та 6 міст обласного значення, тобто ми можемо мати ще 41 інспектора, з правом  прийти на підприємство, побачити та облікувати усе майно і запустити процес погашення заборгованості із заробітної плати за рахунок наявної продукції чи майна підприємства»,- наголосив посадовець.

Перший заступник голови ОДА підкреслив, що в першу чергу борг по зарплаті має бути погашений на економічно активних підприємствах( особливо комунальної і державної форми власності). Він також наголосив,  що в умовах децентралізації заборгованість по заробітній платі на комунальних підприємствах є нонсенсом, оскільки в місцевих бюджетах є достатньо коштів, необхідних для погашення боргів по заробітній платі.  В області на даний момент 700млн грн. коштів сільських рад лежать на депозитах, тож накопичення  боргів по зарплатам у комунальних закладах є неприпустимим.

Заступник начальника головного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області Марина Єрошенко надала інформацію за результатами роз’яснювальної роботи в районах із підприємствами, які мають заборгованість із виплати зарплат своїм працівникам.

«Нам за досить короткий період вдалося погасити заборгованість  понад 1млн 689 тис. грн., в той час коли за І квартал 2018 року усіма виконавчими службами  стягнуто лише 465 тис. грн.»,- підкреслила Марина Єрошенко.

В ході обговорення Андрій Гижко вніс пропозиції щодо включення представників  державної виконавчої служби до складу робочих груп при райдержадміністраціях,  а також про  підготовку і підписання меморандуму про оперативний обмін  інформацією та взаємодію усіх служб, відповідальних за  ліквідацію заборгованості по  заробітній платі.

Довідка:

За попередніми статистичними даними станом на 01.06.2018 року, загальна сума боргу із виплати заробітної плати по області становила  17864,2 тис. грн, в тому числі:

- 6480,1 тис. грн (36,3%) - на економічно активних підприємствах;

-10434,7 тис. грн  (58,4%) - на підприємствах-банкрутах;

-949,4 тис. грн (5,3%) - на підприємствах, які зупинили господарську діяльність.

У порівняні до попереднього місяця (до 1 травня 2018р.) загальна сума заборгованості збільшилась на 421,5 тис. грн або на 2,4 % (в основному за рахунок збільшення заборгованості на економічно активних підприємствах).