22 червня, у приміщенні обласної державної адміністрації відбулось вручення мобільних кейсів представникам територіальних громад, у рамках реалізації програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), для надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що 15 червня 2018 р. головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм підписано розпорядження № 515, відповідно до якого фактично оновлено та частково змінено підхід до функціонування робочої групи з питань створення та реалізації Регіональної програми інформатизації «Електронна Вінниччина 2019 – 2021». Також актуальні питання щодо використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій з метою удосконалення якості врядування та поліпшення взаємодії влади та громади було порушено під час засідання робочої групи щодо реалізації зазначеної Регіональної програми, яке відбулось 18 червня під керівництвом першого заступника голови ОДА Андрія Гижка.

На сьогодні одним із перспективних напрямів щодо забезпечення належного рівня якості адміністративних послуг є використання мобільних офісів, що також передбачено програмою EGAP, яка фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа та Фондом InnovaBridge. Цільовими регіонами програми є Вінницька, Волинська, Дніпропетровська та Одеська області, для яких закуплено та укомплектовано мобільні центри надання адміністративних послуг у вигляді кейсів з необхідним технічним забезпеченням.

Вчора, 20 червня, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко передав кейси з відповідним обладнанням Вінницькій міській раді, а також Погребищеській, Немирівській та Тростянецькій районним державним адміністраціям.

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, Андрій Гижко акцентував увагу на прогресивності використання інноваційних технологій під час надання адміністративних послуг на місцях: «Шановні колеги, елементи мобільного центру надання адміністративних послуг було вперше презентовано на розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку, яка відбулась у м.Вінниці за участю Президента України Петра Порошенка та Премєр-міністра України Володимира Гройсмана.

На мою думку, Вінниччина може бути лідером не лише у сфері надання адміністративних послуг. Хотів би окремо подякувати Вінницькій міській раді, яка запровадила «прозорі офіси» ще з 2006 року, і, на сьогодні є лідером за рівнем розвитку центрів надання адміністративних послуг в Україні. Напевно, це також є одним із тих показників, які надають можливість четвертий рік поспіль визнавати місто Вінницю найкомфортнішим для проживання.Варто зауважити, що використання презентованих мобільних офісів є кроком у майбутнє, адже на сьогодні доступність відповідних послуг для кожного жителя області має особливо важливе значення». Також Андрій Гижко висловив подяку представникам проекту EGAP, зазначивши про переваги використання пересувних ЦНАПів для віддалених населених пунктів області, жителів поважного віку та осіб з інвалідністю. За словами посадовця, на сьогодні рівень доступності надання адміністративних послуг є ключовим індикатором ставлення влади до населення регіону.

Під час зустрічі координатор програми EGAP у Вінницькій області Віктор Маценко ознайомив присутніх з особливостями функціонування мобільних центрів надання адміністративних послуг. Зокрема, до базової комплектації кейса з написом «Усі державні послуги в одній валізі» входять ноутбук із сенсорним дисплеєм, зчитувач ID-карток, 3G-модем, струйний принтер з автономним джерелом живлення, додаткове джерело живлення та інші прилади. За словами Віктора Маценка, система мобільного ЦНАП здатна працювати в автономному режимі до 12 годин. Крім цього, він є стійким до механічних, термічних впливів тощо.

Перший заступник голови ОДА Андрій Гижко також акцентував увагу на реалізації програми «U-LEAD  з Європою», спрямованої на розширення прав і можливостей на місцевому рівні. Наразі представниками програми оголошено ряд конкурсів для центрів надання адміністративних послуг. За словами Андрія Гижка, вісім територіальних громад області стали переможцями конкурсів та отримають відповідні можливості для розвитку ЦНАПів щодо проведення ремонтних робіт, забезпечення комп’ютерними програмами для електронної черги тощо. Також у м.Могилів-Подільський працюватиме пересувний центр надання адміністративних послуг, а саме – мікроавтобус із необхідним обладнанням