Сьогодні, 20 червня, перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко провів зустріч з представниками спілок учасників АТО Вінниччини та перевізниками щодо питання пільгового перевезення та його відшкодування.

Нагадаємо, що Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову, яка запроваджує можливість монетизації пільгового проїзду. Таким чином, на місцевому рівні мають право визначитись впроваджувати монетизацію з першого липня чи ні.

«Минулого тижня голова облдержадміністрації підписав розпорядження, яким передбачено й надалі компенсувати з обласного бюджету кошти перевізникам в транспорті міжміського сполучення за старою схемою. Якщо якийсь район гіпотетично приймає рішення, що готовий перейти на монетизацію, а в решті районів цього запроваджено не буде, то громадянин, який проживає по місцю реєстрації (у районі з монетизацією) буде отримувати за рахунок коштів цього району гроші на проїзд і купуватиме за них квиток на транспорт», -  зазначив Андрій Гижко.

Варто відзначити, що питання пільгового перевезення стосується не лише учасників бойових дій. Загалом на Вінниччині 153 тис. громадян, які мають відповідно до чинного законодавства право пільгового проїзду всіма видами транспорту без врахування пенсіонерів, яких в області нараховується ще понад 350 тис. осіб.

Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна уточнила стосовно сум компенсацій пільговикам: «Даний обрахунок не є остаточним і органи місцевого самоврядування мають право збільшувати кількість категорій осіб, які мають право на пільговий проїзд та кількість самих поїздок, на власний розсуд, якщо це дозволяє місцевий бюджет. Таким чином постановою визначається лише мінімальний розмір компенсації, менше якого монетизувати не можна».

На завершення зібрання Андрій Гижко дав доручення створити робочу групу з представників учасників бойових дій, перевізників та влади області, аби вирішити дискусійне питання монетизації пільг. За словами Андрія Гижка, робоча група має розглянути всі можливі варіанти та, в рамках чинного законодавства, напрацювати пропозиції для  забезпечення безкоштовного проїзду учасникам бойових дій. Всі сторони зібрання погодились з тим, що не слід  нагнітати ситуацію, а в рамках конструктивного діалогу напрацювати чіткі механізми пільгового проїзду в громадському транспорті області.