Започаткована Урядом України програма боротьби з контрабандою «Україна без контрабанди» буде стовідсотково реалізована – спільно з силовими відомствами і за лідерства Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби і Національної поліції. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

«Україна без контрабанди» – реальна, у нас є політична воля навести лад», - сказав Прем’єр-міністр.

Він нагадав, що днями пройшло засідання спеціальної координаційної наради, де і був напрацьований і схвалений план дій проти проявів контрабанди.

«Ми працюємо над створенням робочих місць, реалізуємо проекти економічного відродження. Але в різні сфери проникають нечистоплотні представники влади, правоохоронних органів і будують схеми, - сказав Глава Уряду. - Маємо десятки мільярдів гривень, які за участю схемщиків та представників влади «уходять» поза межі бюджету. Терпіти це не збираюсь».

Прем’єр-міністр нагадав, що минулого року до бюджету з митниці додатково залучили понад 70 млрд грн – через детінізацію кордону. Але з’явилися інші схеми. «І сьогодні їх потрібно так само припиняти і жорстко карати», - сказав Володимир Гройсман.

Він навів приклади одразу декількох форм провезення контрабанди – від використання так званих «піджаків» і оформлення вантажу за підробними документами до використання офшорів для ввезення імпорту без розмитнення.

«Уявіть собі, куди використовуються ці нелегальні ресурси? – сказав Володимир Гройсман. – Жодних тимчасових акцій. Це буде системна боротьба».

Глава Уряду закликав представників всіх силових відомств, а також Генеральної прокуратури та Національного антикорупційного бюро проявити сильну і стійку позицію протидії схемам на кордоні.

«Кожен, хто взяв хоча б гривню від цих оборудок, має бути заарештований», - сказав Володимир Гройсман.

Він також анонсував проведення завтра, 21 червня, всеукраїнської селекторної наради з питань ситуації на кордоні і припинення контрабандних схем.

Довідково

Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Державною фіскальною службою, Службою безпеки України напрацювали план дій, направлений на ефективну боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. Коментуючи рішення, Прем’єр-міністр відзначав, що весь силовий блок засвідчив «повну готовність і рішучість боротьби з контрабандою», адже існування такого ганебного явища впливає на розвиток економіки, руйнує промисловість. «Наше об’єднання дасть можливість нам жорстко карати всіх тих, хто має відношення до контрабанди. Будемо знищувати тіньові схеми і залучати кожну гривню до бюджету, - сказав Володимир Гройсман. - План у нас готовий. Ми презентуємо його. Але попереджаю всіх уже: стережіться і починайте служити державі. Кожна гривня має бути в бюджеті. Це принципово важливо і для мене як Прем’єр-міністра, і для всіх учасників сьогоднішньої координаційної наради».