Засідання відбулось сьогодні, 18 червня, в приміщенні облдержадміністрації.

Модератором  зустрічі  виступив Віктор Маценко - координатор  програми EGAP у Вінницькій області, який представив дві презентації: «Електронне урядування – «ключ» до реформ в Україні» та  «Цифрова економіка України: час діяти настав!».

У вступному слові перший заступник голови ОДА повідомив учасникам засідання, що 15 червня 2018 року головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм підписано розпорядження №515, яким фактично оновлено та частково змінено підхід до функціонування робочої групи з питань створення та реалізації  Регіональної програми інформатизації «Електронна-Вінниччина 2019-2021».

«Ідея була така, щоб запросити тих фахівців із кожного департаменту ОДА, які безпосередньо  займаються питаннями ІТ – технологій для спільних напрацювань. Розбудова цифрової економіки  потребує інноваційних рішень в галузі з інформаційно- комунікаційних технологій. Таким драйвером у Вінницькій області стане  Регіональна програма «Е-Вінничина 2019-2021»,- пояснив Андрій Гижко.

Необхідність такої наради викликана також тим, що  на рівні держави прийнято цілий ряд методологічних  розробок і концепцій: «Концепція розвитку цифрової економіки», «Концепція розвитку електронного Урядування», «Концепція розвитку е-демократії та плану заходів»  тощо.

Координатор  програми EGAP у Вінницькій області Віктор Маценко, презентуючи основні засади  електронного урядування, зупинився на ключових заходах управління розвитком е-урядування :

- запровадження електронних послугу всіх сферах суспільного життя, а також надання інтегрованих електронних послуг за життєвими та бізнес ситуаціями;

- реалізація принципу єдиного вікна («onestop-shop») шляхом забезпечення розвитку та функціонування Єдиного порталу;

- розвиток електронних публічних закупівель,електронних договорів й рахунків,електронних аукціонів;

- стимулювання використання електронних послуг фізичними та юридичними особами.

Віктор Маценко назвав такі цифри: понад 6000 підприємців зареєструвалося та понад 3000 припинило діяльність онлайн. Понад 12000 родин отримали допомогу  за народження дитини або розрахунок субсидій онлайн. Понад 2500 робіт з будівництва розпочато та понад 100 об'єктів введено в експлуатацію онлайн.

Координатор  програми EGAP у Вінницькій області охарактеризував електронні інструменти, які  сприятимуть залученню громадян до процесів управління:

  • розвиток інституту електронних звернень та електронних петицій;
  • розвиток інструментів відкритий бюджет,громадський бюджет, онлайн обговорення проектів нормативно-правових актів та інших інструментів громадської участі;
  • запровадження електронних форм зворотного зв’язку на офіційних веб-сайтах органів влади;
  • широке залучення громадських організацій та профільних асоціацій до планування розвитку та моніторингу стану розвитку е-урядування тощо.

Під час засідання були визначені основні напрямки в діяльності робочої групи задля командної роботи на результат та обговорені принципи співпраці з програмою EGAP, зокрема,  щодо  координації фінансових капіталовкладень в ІКТ  на рівні  області ( зменшення витрат за рахунок  стандартизації рішень, залучення фахівців та персоналізації відповідальності за кінцевий результат). Також було визначено формат проведення засідань робочої групи на постійній основі та розглянуто шляхи фінансування  проектів в регіональній програмі інформатизації.

Окремо обговорювались можливості вивчення досвіду Дніпропетровської області зі створення та впровадження програми інформатизації та розбудови і управління комунальним підприємством ІТ

Підсумовуючи зустріч, Андрій Гижко  дав ряд доручень службам та департаментам щодо  підготовки конкретних пропозицій з даної тематики, а також визначив терміни їх надання.