Коментуючи під час звіту перед депутатами обласної Ради питання розвитку соціальної сфери краю, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій акцентував увагу колег на впровадження реформи галузі освіти, яка в цьому році розпочинається із початкової школи.

«В нас є 1079 перших класів. На кожен з них вже розподілено і зайшли на територію 45 млн. 847 тисяч гривень. Ці перші класи будуть кардинально відрізнятися від того, що було досі, - наголосив керівник ОДА. – Майже 1,5 тисячі вчителів початкової школи вже пройшли відповідне навчання. На це спрямовано 17 млн. гривень».

Валерій Коровій інформував, що в поточному році за рахунок субвенції з державного бюджету будуть введені в експлуатацію 3 нові школи:  у селах Сосонка Вінницького району, Михайлівка Гайсинського та Зведенівка Шаргородського районів. Водночас здійснюється комплекс заходів в обласних інтернатних закладах. А крім того, перед областю стоїть завдання щодо створення 20 опорних шкіл.

У процесі реформування перебуває й первинна ланка системи охорони здоров’я. За словами очільника регіону, в області створено 47 центрів первинної медико-санітарної допомоги, і до 1 липня всі вони мають бути переоформлені в комунальні некомерційні підприємства, адже саме з цього часу перейдуть на абсолютно іншу систему фінансування - з Національної служби з питань охорони здоров’я.

«Вінниччина є абсолютним лідером за кількістю підписаних декларацій з сімейними лікарями: 38 % від загальної чисельності населення області, при тому, що в середньому по Україні – 19 %. Але є райони, які свого часу імітували створення первинної ланки, а, фактично, робили центри первинної медико-санітарної допомоги філіалами центральних районних лікарень. Тому наше завдання на сьогодні – повністю запустити цей процес», - зазначив Валерій Коровій.

Він також повідомив, що область спільно з Урядом працює над формуванням оптимально спроможної мережі центрів первинної медико-санітарної допомоги. У результаті, 12 амбулаторій подано на будівництво нових комплексів, ще 13 – на реконструкцію.

Велика увага, за словами голови облдержадміністрації, приділяється також галузі культури. У контексті цього питання Валерій Коровій наголосив на необхідності створення обласного центру концертних програм, що дало б можливість залучати на проведення галузевих заходів грантові кошти та інші фінансові ресурси. Тож керівник ОДА підписав клопотання на обласну Раду щодо створення такого комунального підприємства за рахунок ресурсу, який є в галузі.

Торкаючись же проблематики сфери соціального захисту, зокрема питання монетизації пільг на проїзд, очільник Вінниччини повідомив, що днями підписав розпорядження, згідно з яким на міжміських внутрішньообласних маршрутах залишається діюча система компенсації перевізникам за три пільгові категорій осіб: учасників бойових дій, багатодітних сімей та інвалідів війни.