Про це голова обласної державної адміністрації інформував під час свого звіту перед депутатами обласної Ради. 

Керівник ОДА акцентував увагу на зміни, які упродовж останніх трьох років відбулися в системі організації управлінської діяльності на місцях. Він нагадав, з якими проблемами зіштовхнулися українці на початку 2015 року: посилення бюджетної централізації, демографічна криза, наявність рудиментів командно-адміністративної системи управління, стихійна урбанізація, стрімке скорочення кількості зайнятих в сільській місцевості, загострення протиріч у визначенні цілей.

«Ми сконцентрували увагу на трьох базових принципах: бюджетна децентралізація, адміністративна децентралізація – передача владних повноважень на місця, і як каталізатор змін – добровільне об’єднання територіальних громад», - зазначив Валерій Коровій.

За його словами, внаслідок бюджетної децентралізації, фінансовий ресурс, який адмініструє ОДА, складає на сьогодні всього 11,7 % від загальних надходжень до загального фонду консолідованого бюджету області. Тоді як ще три роки тому він становив 41 %. «Фактично, усі фінансові ресурси акумулюються на базовому рівні: села, селища, об’єднані територіальні громади та міста обласного значення», - підкреслив очільник регіону.

Суттєву підтримку місцеві громади отримують і з державного бюджету:  минулого року на реалізацію проектів розвитку Вінниччина отримала майже 600 млн. гривень державної підтримки.

«Більше того, кілька днів тому на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято рішення про виділення 97 млн. гривень субвенції на соціально-економічний розвиток, яка буде спрямована на придбання обладнання в хірургічний корпус лікарні імені М. Пирогова. При нашому співфінансуванні в межах 10 мільйонів гривень. Тож у цьому році ми увійдемо в на 100 % робочий корпус закладу», - наголосив Валерій Коровій.