Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з офіційним візитом до Сполученого Королівства Великої Британії, під час зустрічі зі Спікером Парламенту Шотландії Кеном Макінтошем із вдячністю відзначив результати дебатів в шотландському парламенті по Голодомору. «Цього року 85-та річниця від цієї великої трагедії, і нам важливе розуміння світу цієї події, цієї трагедії для України. Для нас особливо важливо, що всі партії - і опозиції, і коаліції - підтримали загальну резолюцію про те, що Голодомор – це геноцид проти українців», - зазначив він.

Висловлюючи велике захоплення Шотландією та її історією, Голова Парламенту підкреслив, що у обох країн є дуже ґрунтовні підстави для співпраці.

А.Парубій подякував за співробітництво на рівні апаратів парламентів, «яке є ефективним і дає результати вже сьогодні, коли ми готуємо комплексні реформи Парламенту, в рамках яких розробляються комунікаційна та ІТ-стратегії». Він також висловився за активізацію співпраці на рівні груп дружби парламентів обох країн з метою «донести інформацію про ситуацію в Україні та заручитися більшою підтримкою у нашій співпраці».

Сторони також обговорили питання, пов’язані із брекзітом, та ситуацію на сході України. Голова Верховної Ради підкреслив, що конфлікт в Україні - це не є конфлікт між Україною і Росією, - він набагато глибший: «Путін зробив виклик усій системі міжнародної безпеки після другої світової війни».

А.Парубій нагадав і про кібератаки в різних країнах, і вплив на вибори у США, хімічну атаку на території Сполученого королівства: «Все це показує глобальність цієї загрози. Це добре розуміють країни нашого регіону, зокрема, Грузія і Молдова, які постраждали від російської агресії».

«Дуже важливо, що ми протистоїмо спільно спільній загрозі, яка може перекинутись у будь-який куточок світу, і тому нам надзвичайно важлива спільна солідарність», - наголосив А.Парубій.

Своєю чергою, К.Макінтош зазначив, що проблеми, пов’язані з брекзітом, не заважають розвивати відносини як з країнами ЄС, так і з іншими країнами, та висловив свою підтримку Україні. 

А.Парубій зробив запис у Книзі Почесних горстей та взяв участь у покладанні квітів до пам'ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.