Сьогодні, 12 червня, в місті Ладижині відбулось виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради. Зібрання відбулось на чолі з головою обласної Ради Анатолієм Олійником та за участі голови облдержадміністрації Валерія Коровія, депутатів обласної Ради, представників профільних департаментів облдержадміністрації, голів районних рад, райдержадміністрацій, сільських, селищних, міських голів та голів об’єднаних територіальних громад.

Присутні на Координаційній раді розглянули реалізацію в області державної політики в галузі фізичної культури та спорту і виконання заходів цільової соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту у Вінницькій області на  2016-2020 роки, затвердженої рішенням 4 сесії обласної Ради 7 скликання від 11 лютого 2016 року №49.

«Сьогодні спорт не сприймається вже у своєму первинному значенні як «гра» або «розвага». Серед пріоритетів державної політики у сфері фізичної культури і спорту особливе місце займає вирішення проблеми підвищення доступності занять масовим спортом для населення. У Національній доктрині розвитку фізичної культури і спорту зазначається, що першочергового значення набуває формування у громадян переконання у необхідності регулярного використання різноманітних форм фізичного виховання та масового спорту, – зазначив Анатолій Олійник, - Впровадження в Україні та області, зокрема, європейських стандартів життя, вихід держави і її регіонів на провідні позиції у світі є основною політикою сьогодення. На сучасному етапі розвитку Вінниччини виникає потреба у вирішенні низки проблем, що заважають нам наблизитись до стандартів Європейського Союзу».

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Сергій Чернявський виступив з презентацією реалізації в області соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2016-2020 роки.

«Вінницька область за підсумками 2017 року у Всеукраїнському рейтингу з вищої спортивної майстерності серед другої групи областей з олімпійських та неолімпійських  видів спорту посіла ІІ місце та загальне 9 місце серед усіх областей країни. Упродовж 2017 року в області проведено 425 заходів, здійснено 317 відряджень спортсменів на змагання всеукраїнського та міжнародного рівнів (всеукраїнські – 247 та міжнародні – 70). Всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи в минулому році було охоплено 307 673 особи (2016 рік – 245 651), що на 20 %  більше, в порівнянні з 2016 роком, – підкреслив Сергій Чернявський, – В рамках виконання програми упродовж поточного року призначено та виплачується 38 стипендій обласної Ради та облдержадміністрації провідним спортсменам на суму 101 863 грн щомісяця та 14 персональних стипендій по 1 242 грн на місяць ветеранам фізичної культури і спорту. За два роки виконання Програми розвитку фізичної культури і спорту у Вінницькій області на 2016-2020 роки збудовано 46 спортивних майданчики».

Заслухавши доповідь Сергія Чернявського, Валерій Коровій акцентував увагу на тому, що в переважній більшості ОТГ області не визначено відповідальних за розвиток фізичної культури та спорту: «У рамках децентралізації, місцеві бюджети мають необхідний фінансовий ресурс для підтримки галузі спорту. Тому необхідно звертати більше уваги на розвиток спортивних майданчиків, придбання необхідного інвентаря, аби максимально залучати мешканців до занять фізичною культурою».

З презентаціями виступили начальники відділів з питань сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту – обласної організації ФСТ «Колос» АПК України Світлана Коновалова, обласної організації ФСТ «Динамо» України Валерій Кузьмін, Вінницького обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Геннадій Бочаров, обласного відділення НОК України у Вінницькій області Павло Хникін, а також голови Вінницької районної ради Сергій Сітарський та Барської райради Михайло Піддубний. 

Керівники області нагородили кубками та грамотами переможців і призерів обласної спартакіади депутатів усіх рівнів. У підсумку перше місце виборола Томашпільська районна рада, друге – Вінницька районна рада, а третє – Чечельницька районна рада. Анатолій Дмитрович отримав подяку від Балківської сільської ради Барського району за сприяння у розвитку територіальних  громад.

Після обговорення виступів члени Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради напрацювали відповідні пропозиції щодо удосконалення виконання державної та обласної політики в галузі фізичної культури та спорту.