Президент Петро Порошенко підкреслив, що сьогодні особливий день – перша річниця скасування візового режиму з країнами Європейського Союзу для українських громадян. Під час спілкування зі слухачами Української академії лідерства, Глава держави зазначив, що ця подія відбулася «в умовах, коли велика кількість людей не вірила, що це взагалі можливо».

«За цей рік що відбулося? 20 мільйонів українців перетнули кордон. Рахується не кількість українців, а кількість перетину кордону, бо деякі могли перетнути кордон декілька разів. Але 555 тисяч українців перетнули кордон, не отримуючи віз. Отримали біометричні паспорти, прийшли і як поважні громадяни поважної країни поїхали до Європи. Я дуже щасливий цьому», - наголосив Глава держави.

Він особливо підкреслив, що за останні роки Україна здійснила величезні зміни та реалізувала низку необхідних реформ для запровадження безвізового режиму. Відбулось підписання Угоди про асоціацію, запровадження зони вільної торгівлі з країнами ЄС. І все це попри шалений опір країни-агресора та організовані російськими політтехнологами фейкові референдуми у країнах Євросоюзу.

«1 вересня вступила в силу ратифікована Угода про асоціацію, складовою частиною якої є поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі. Що таке безвіз, Угода про асоціацію і зона вільної торгівлі? Це остаточне прощавай Радянському союзу. І я думаю, що тому такою болісною була реакція на мій виступ, який відбувся рівно рік тому на європейській площі. Місце виступу також було символічним», - сказав Петро Порошенко.

«Це не проти росіян, бо ми їх також вітаємо в Європі. Тільки змінюйтеся – так, як змінюються українці», - додав він.

Президент підкреслив, що вільний рух товарів і послуг та вільне пересування – одні з головних ступенів свободи людини і їх реалізації саме сприяють безвіз та ЗВТ.

Та попри ці досягнення перед країною ще чимало викликів, тому Україна має бути готовою до їх подолання, зазначив Глава держави. «Нам треба бути готовими до дуже ретельної, дуже важкої боротьби. Для того, щоб ми захищали спільно, разом з вами, європейське майбутнє України. І ми його захистимо. Бо правда з нами. Бо нас більше. Бо ми маємо абсолютно переконливі аргументи», - сказав він.

Петро Порошенко також нагадав, що у питанні скасування візового режиму було чимало скептиків. Вони висловлювали сумнів у необхідності запровадження електронних декларацій та публічного звітування про наявні статки, «адже безвіз нам все одно не дадуть».

«Моя відповідь була дуже проста. Перше – кишені треба вивертати якщо ви працюєте на державній службі. І це абсолютно нормальна традиція. Навіть якщо окремі європейські країни цього не роблять – вони це будуть робити у майбутньому, бо це прозорість», - сказав Президент.

«Ніхто не веде боротьбу з людьми, які відбулися, які чесно заробили свої статки. Більше того – ми їх навіть підтримаємо, якщо вони створюють національний продукт, робочі місця, якщо вони платять податки. Але якщо вони в непрозорий або корупційний спосіб отримують ці доходи – має бути відповідальність», - також додав він.

«Але я тоді сказав: друзі, я вірю в європейське майбутнє України. Я вірю в те, що Україна отримає безвіз. І рівно рік тому ми відкрили символічні двері разом з Президентом Словаччини - великим другом України й великим моїм другом Анджеєм Кіскою, двері до Європи», - констатував Глава держави.