Про це зазначив голова обласної державної адміністрації під час роботи дискусійної панелі «Економічна мозаїка України: Culturalclaster.UA», яка відбулась за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністра культури України Євгена Нищука та народного депутата України Миколи Кучера.

Проведення дискусійної панелі відбулось 8 червня у м. Тульчин,в рамках роботи ІІ Всеукраїнської конференції «Культурні та креативні індустрії – як основа розумної стратегії розвитку малої території», до якої долучилися очільники малих міст і селищ, голови об’єднаних територіальних громад, керівники галузі культури малих міст з різних регіонів України.

Перший день конференції було проведено 7 червня, напередодні масштабної події – урочистого відкриття ІІ Міжнародного фестивалю «ОPERAFEST TULCHYN», який став справжньою візитівкою області.

Під час дискусії значна увага була приділена питанням культурної децентралізації, усвідомленню культури як важеля економічного розвитку регіонів та необхідності демонстрації культурної спадщини на місцях з метою обміну досвідом, розвитку туризму та потенціалу регіонів у сфері економіки.  Також під час дискусійної панелі учасники акцентували увагу на значенні культури для формування суспільних цінностей, локальних прикладах результативності культурної децентралізації.

Під час заходу голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій звернувся зі словами вдячності до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та зазначив про результативність культурної децентралізації в області. «Як голова обласної державної адміністрації, я хотів би подякувати Вам, Володимире Борисовичу, за те, що Ви відгукнулись на запрошення і перебуваєте сьогодні з нами на цій панельній дискусії. У нас попереду унікальний, грандіозний вечір, адже ми в очікуванні великої події  - урочистого відкриття ІІ Міжнародного фестивалю«ОPERAFEST TULCHYN». Приклад Тульчина є унікальним, оскільки реалізація одного стартапу стала значним поштовхом для розвитку територій та обєднання громад навколо міського голови, депутатського корпусу. Також це оцінка громади, адже позитивний приклад завжди надихає.  Можна сказати, що «ОPERAFEST TULCHYN» є подільським стартапом.

Ми повинні зробити все для того, щоб знайти тих ініціативних, харизматичних та креативних людей, ідеї яких, на перший погляд, можуть здаватися авантюрними. Наше завдання – створити цілісний механізм та систему підтримки для розвитку креативних ідей таких особистостей. Я переконаний в тому, що все тільки починається, адже в суспільстві завжди є запит на добро, щирість, позитивні емоції та любов».

Також під час дискусійної панелі Валерій Коровій торкнувся теорії інституціоналізму, підкресливши, що економічний розвиток регіонів також залежить від соціальних та етичних складових суспільного мислення.

На завершення заходу в Тульчинській районній державній адміністрації відбувся брифінг, під час якого присутні мали можливість заслухати відповіді на ключові запитання стосовно локальних проблем та розвитку територій.

Невдовзі почесні гості та жителі міста долучились до урочистого відкриття «Леонтович Арт-Квартал» та музичної просторової інсталяції, присвяченій мелодії «Щедрик», після чого відбулась ключова та найбільш масштабна подія вечора – стартував ІІ Міжнародний фестиваль«ОPERAFEST TULCHYN».

Цьогоріч для відвідувачів фестивалю, який триватиме протягом 8 – 10 червня, буде вдвічі більше незабутніх подій та вражень. Виконавці – найкращі зірки європейської, американської та української оперних сцен, які виступають на престижних оперних сценах світу.

За програмою заходу, у фестивалі візьмуть участь понад 30 солістів з Австрії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки та України, 300 оркестрантів, 50 танцюристів, 180 учасників хорових колективів та чотири всесвітньовідомі диригенти: Оксана Линів (Австрія – Україна), Тарас Криса (США), Дмитро Морозов (Україна), Вікторія Рацюк (Україна).

Під час «ОPERAFEST TULCHYN» парк Палацу Потоцьких було перетворено на креативні арт-простори та комфортні зони для відпочинку.

Вчора, 8 червня, після вітальних слів Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, фестиваль розпочався грандіозним концертом «ГАЛА – ОПЕРА», під час якого прозвучали найкращі арії з легендарних опер: «Севільський цирульник», «Лючія ді Ламмермур», «Макбет», «Чарівна флейта», «Ксеркс», «Набукко», «Лакме», «Снігуронька», «Запорожець за Дунаєм», «Джанні Скіккі», «Казки Гофмана», «Турандот», «Кармен», «Травіата».

Виконавці: найкраща жінка-диригент світу, головний диригент опери і філармонійного оркестру м. Ґрац– Оксана Линів (Австрія), Міжнародний симфонічний оркестр INSO-Львів, Чоловіча хорова капела «Дударик» та 9 кращих солістів, які представляють Україну на європейських сценах: Ігор Онищенко (баритон),Тетяна Журавель(колоратурне сопрано), Сергій Магера (бас), Віктор Андрійченко (контртенор), Ольга Дядів (сопрано), Юрій Дудар (баритон), Олег Злакоман(тенор), Юлія Терещук(сопрано), Віктор Шевченко (бас).

Глядачі дійства також стали свідками історичної події – перший оперний театр України – Харківський національний академічний театр опери та балету ім.М.Лисенка, завітав до другого оперного театру України, який у XVIII столітті був відкритий на території тульчинського Палацу Потоцьких. У виконанні Харківського національного академічного театру опери та балету ім.М.Лисенка та головного диригента театру – Дмитра Морозова, глядачі побачили україномовну постановку легендарної опери «МАЗЕПА» Петра Чайковського. Крім цього, постановники опери створили власну редакцію тексту та внесли зміни до музичної драматургії твору.

Опівночі глядачі мали змогу побачити вогняне шоу та першу україномовну постановку рок-опери «ІСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗІРКА» легендарного Ендрю Ллойд Веббера, який є автором «Привиду опери» та мюзиклу «Кішки».

Творці вистави – Вінницький міський палац мистецтв «Зоря». Режисер – Ірина Воєнна.

Художній керівник проекту – Євген Майданик. Автор ідеї – Олександр Шемет.

Переклад – Сергій Аркуша. Виконавці: артисти студії Ірини Воєнної.