Сьогодні у Верховній Раді України історичний день, який творить майбутнє нашої держави – ухвалено закон про створення Вищого Антикорупційного суду. На цьому наголосив у четвер Голова Верховної Ради України А.Парубій на брифінгу для журналістів.

Голова Парламенту нагадав, що робота над документом була тривалою, більше року тривали консультації як в Україні, так і з міжнародними партнерами. Усі питання і рекомендації узгоджувалися з Венеційською Комісією, і «усі пропозиції, які ми обговорювали, включено в тіло закону».

А.Парубій пояснив, що «зменшено вимоги до кандидатів на посади суддів Антикорупційного суду, видалено норму про обов’язкове проходження поліграфу, визначено порядок захисту суддів і членів їхніх родин, узгоджено питання щодо громадської ради міжнародних експертів – їх буде шість». «Я вважаю що найважчий заключний етап ми змогли пройти з гідністю. Я хочу подякувати і Комітету, який провів дуже фахову роботу, і Міністру юстиції, який був долучений», - зазначив Голова Парламенту, уточнивши, що переговори завершились сьогодні , близько четвертої ранку.

«Той факт, що в залі ми надали 315 голосів за цей Закон, свідчить про те, що Верховна Рада України, яка пройшла багато випробувань з реформ у різних сферах, ще раз довів, що тут є майданчик реформ і що Парламент здатний на найважчі рішення, які можуть стояти перед нами, - сказав А.Парубій,- ми продемонстрували сьогодні і українському суспільству, і нашим міжнародним партнерам готовність до ухвалення найважчих рішень».

Голова Верховної Ради України привітав усіх з ухваленням важливого рішення і висловив сподівання, «що Суд буде створено ще до завершення цього року, і тому звернулись до наших міжнародних партнерів щоб вони чимшвидше подавали своїх кандидатів для участі у громадській раді міжнародних експертів». А.Парубій запевнив, що і надалі «робитиме усе можливе, щоб чимшвидше Антикорупційний суд був створений і почав виконувати безпосередньо свої функції».