Сьогодні, 4 червня, у приміщенні Будинку профспілок Вінницької області відбувся VIII пленум обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки.

У роботі засідання також взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Івасюк та в. о. директора Департаменту освіти і науки ОДА Володимир Буняк.

До порядку денного було включено наступні питання: про зміни у складі обласного комітету Профспілки; про стан виконання зобов’язань Сторонами соціального діалогу та обласною Угодою між комітетом обласної організації Профспілки працівників освіти і науки та Департаментом освіти і науки облдержадміністрації на 2017 – 2020 рр. та внесення до неї змін; про проект Закону України «Про загальну середню освіту» та інші.

В ході пленарного засідання заступник голови ОДА Ігор Івасюк торкнувся питань щодо реформування освітньої системи, зазначивши про ключові зміни: «На сьогодні розпочалось системне реформування освітньої галузі, адже ця сфера повинна відповідати сучасним викликам та завданням, які постають перед суспільством, а також відповідати запитам молоді.

У рамках реформи Нової української школи, державою виділено більше мільярда гривень. Наша область отримала 45 млн грн на обладнання кабінетів початкових перших класів та 17 млн - на проведення перепідготовки вчителів, які набиратимуть перші класи. На виконання необхідних заходів в області буде надано  відповідне матеріальне забезпечення». Також Ігор Івасюк зазначив про необхідність подальшого підвищення престижності праці педагогів та підкреслив конструктивність співпраці Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки з керівництвом області.

У рамках порядку денного пленарного засідання, голова мандатної комісії Ніна Кобернюк поінформувала присутніх про зміни у складі обласного комітету Профспілки.

У свою чергу, голова обласної організації Профспілки Сергій Пугачов підсумував результати виконання зобов’язань сторін протягом березня 2017 року – травня 2018 року за обласною Угодою. Зокрема, Сергій Пугачов торкнувся ключових проблем щодо регулювання прав та економічних інтересів працівників та здобувачів освіти, проблеми виконання пунктів ЗУ «Про освіту», особливості роботи з представниками територіальних громад стосовно трудового законодавства тощо. На сьогодні до переліку ключових порушень прав освітян належать питання щодо відповідного оформлення відряджень, оплати праці, атестації та інші.

За словами голови обласної організації Профспілки, у 2017 році колективними договорами було охоплено 50862 або 99,8% працюючих  від загальної чисельності працівників освітніх закладів.  Також за період дії угоди значна увага була приділена створенню належних умов для забезпечення відпочинку для педагогічних працівників шляхом проведення туристичних змагань, спартакіад, фестивалів художньої самодіяльності. Значна кількість відповідних заходів передбачена обласною програмою оздоровлення та відпочинку. Зокрема, цьогоріч  у санаторіях було оздоровлено 176 педагогів. Також протягом шести років поспіль відбувається організація сімейного відпочинку на базі відпочинку «Вінниця» у с. Коблево Миколаївської області, де минулого року побували 780 членів Профспілки та 242 дитини.  Також минулого року було внесено зміни до обласної програми, згідно з якою, 200 дітей спілчан мали можливість відпочити в дитячому санаторії «Сокілець» у Немирівському районі.

Цьогоріч виділено кошти на безкоштовне медичне обстеження для педагогів, які проходять курси підвищення кваліфікації.

Під час пленарного засідання Володимир Буняк зазначив про виклики, які на сьогодні постають перед освітньою системою. Зокрема, значна кількість питань стосується проведення перепідготовки вчителів та необхідності нового підходу до навчання у рамках реформи Нової української школи. За словами посадовця, надання якісної освіти є одним із ключових пріоритетів розвитку області. Під час доповіді Володимир Буняк також поінформував про особливості Закону України «Про загальну середню освіту». Цьогоріч в області очікують на 19,1 тис. першокласників та формування близько 1079 класів.

Значна увага була приділена реформуванню системи зовнішнього незалежного оцінювання та особливостям інклюзивної освіти, необхідності контролю над рівнем підготовки учителів. Володимир Буняк також акцентував увагу на розвиток математичної освіти, функціонування опорних шкіл та класів з поглибленим вивченням математики.  За словами посадовця, з 1 вересня на базі Вінницького національного технічного університету функціонуватиме Подільський науково-технічний ліцей для тих, хто виявить бажання отримати знання фізико-математичного профілю. Крім цього, для учнів ліцею передбачено соціальне утримання.

В ході пленарного засідання представники профспілок в об’єднаних територіальних громадах також виступили із доповідями, розповівши про основні проблеми та перспективи захисту прав освітян та реалізації реформ на місцях.

За підсумками VIII пленуму обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки було схвалено зміни до обласної Угоди між Департаментом освіти і науки ОДА та комітетом обласної організації Профспілки працівників освіти і науки на 2017 – 2020 роки.