Досконалість рішень і роботи влади і держави вимірюється рівнем розвитку середовища, в якому проживають діти. Якщо у дітей будуть сформовані хороші умови зростання, освіти, охорони здоров’я – то й батьки та люди похилого віку автоматично отримають такі ж якісні умови життя. 

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час Міжнародного форуму муніципалітетів, дружніх до дітей та молоді. Ідея заходу – впровадження однойменної Ініціативи UNICEF, учасниками якої є вже понад 700 муніципалітетів світу.

«Діти - найвищій рівень досконалості влади. Якщо на рівні громад будуть створені належні умови для дітей, то й люди похилого віку будуть однозначно жити в якісних умовах», - сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що в Україні ініціатива UNICEF працює не перший рік, і у нас вже є міста, сертифіковані за критеріями ставлення до розвитку дитинства. Саме для таких міст та громад Глава Уряду запропонував здійснити перерозподіл податкових надходжень – в обсязі 1% з бюджету області на корить бюджету міста чи громади. Ці кошти будуть в подальшому направлятися виключно на програми для дітей та молоді.

«Будемо ініціювати такі зміни до Податкового кодексу в 2019 році», - сказав Глава Уряду. На його думку, це буде доброю мотивацією для муніципалітетів. «У кожній громаді мають створювати умови та середовище для якісного розвитку дітей та молоді, вони мають бути включені в систему прийняття рішень», - зазначив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр також нагадав ухвалені днями рішення Уряду щодо підтримки працюючих мам і додаткової допомоги держави при народженні. «Питання сімейних цінностей та розвитку дитини – надзвичайно важливе. Головним показником соціального і економічного розвитку нашої держави буде ріст народжуваності», - наголосив Глава Уряду .

Довідково 
В березні поточного року Україна офіційно приєдналась до започаткованої Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) всесвітньої ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». Відповідний Меморандум був підписаний в Києві між Урядом України, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та партнерами ініціативи. Коментуючи визначну подію, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголошував, що діти – безумовний пріоритет Уряду. «І сьогодні ми відкриваємо нові можливості для створення умов для розвитку та самореалізації дітей та молоді в українських громадах», - сказав тоді Глава Уряду.

Він нагадав, що Кабінет Міністрів працює над системою соціального захисту дітей. Мова йде про ініціативу ліквідації черги в дитячі садки до 2020 року, про фінансування регіональних проектів розбудови й розвитку спортивної інфраструктури для дітей та юнацтва, про виділення цього року 1 млрд грн. на переоснащення початкової школи, про збільшення зарплат вчителям – за два роки на 75%.

У великій нагоді є досвід, який свого часу реалізували в регіонах, передусім у Вінниці, де ініціатива «Вінниця – місто дружнє до дітей» реалізовується з 2009 року. Всі рішення, які ухвалюються в місті, перевіряються на предмет можливостей для повноцінного фізичного і духовного розвитку дітей та молоді. Причому до напрацювання потрібних рішень залучаються діти.

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» передбачає захист 5 базових прав дитини, включаючи право на освіту та охорону здоров’я. Громади, які вестимуть активну роботу в напрямку захисту прав дітей та молоді, отримуватимуть спеціальний статус, який дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проекти.