Естонія демонструє всебічну солідарність з Україною, відзначає відданість Уряду обраному курсу реформ і готова надалі підтримувати нашу державу на шляху позитивних змін. Про це сказала Президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Зустріч відбулася в рамках офіційного візиту Президента Естонії в Україну.

«Я рада бути тут, в Україні. Це добра можливість продемонструвати солідарність та підтримку, особливо в контексті реформ. Ми відзначаємо пенсійну реформу, децентралізацію, реформу податкової системи. Ми відзначаємо вашу відданість реформам», - сказала Керсті Кальюлайд.

Вона зауважила, що дружні відносини у нас і в економіці - взаємна торгівля між нашими країнами має потенціал до зростання. «Я оптимістична щодо того розвитку, який можливий між нашими країнами», - зазначила Президент.

Глава Уряду подякував співрозмовниці за високу оцінку роботи, проінформував про поточну економічну ситуацію, навів показники зростання економіки і розповів про подальші плани Уряду.

«Україна є надійним другом і партнером для Естонії, - сказав Володимир Гройсман. – Сьогодні ми маємо безпрецедентні виклики. Але впевнений, що всі країни мають відстоювати і боротися за спільні цінності. Для України генеральна лінія – інтеграція до ЄС. Ми пишаємося тим, що маємо можливості більш глибокої інтеграції».

Глава Уряду відзначив, що Уряд сьогодні фактично будує нову державу - реформи проводяться в більшості сфер. Щоправда, всі зміни проходять в умовах постійного протистояння гібридній агресії. «Так, ми вимушені витрачати 5% ВВП тільки на безпеку та оборону. Безпрецедентні кошти», - сказав Володимир Гройсман.

«Свого часу ми дещо недооцінили тієї загрози, яка постала перед Україною, але зараз наша стратегія в тому, що ми залишаємося відданими європейським цінностям і політиці санкцій проти країни агресора», - сказала Президент.

Під час перемовин сторони обговорили широкий спектр питань геополітичного та економічного напрямку, в тому числі можливість спільної протидії будівництву газопроводу «Північний потік – 2» і популяризації можливостей української газотранспортної системи. Не оминули увагою і питання розбудови в Україні антикорупційної інфраструктури в контексті захисту прав та власності інвесторів.

Довідково

Естонська Республіка входить до топ-30 торгових партнерів України, передусім серед європейських країн. Згідно Експортної стратегії держави, вона увійшла до числа перспективних ринків. За підсумками 2017 року експорт українських товарів та послуг до Естонії зріс на 34,1% і склав 177,8 млн дол. Позитивне сальдо торгівлі – 33,3 млн дол. Структура нашого експорту - електричні машини, чорні метали, деревина і вироби з деревини, готові продукти із зерна, мінеральні палива, нафта і нафтопродукти. Загальний обсяг естонських інвестицій в економіку України станом на початок поточного року склав 228,6 млн дол. Кошти вкладені в промисловість, оптову й роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів, операції з нерухомим майном, в підприємства транспорту, в поштову діяльність, інформацію та телекомунікації. Серед сфер, які цікавлять естонську сторону, - співробітництво у сфері інформаційних і комунікаційних технологій, спільні проекти у сфері енергоефективності та енергозбереження, співпраця у транспортній сфері, передусім, в сегменті вантажоперевезень, включаючи використання можливостей контейнерного поїзда «ZUBR», приватизація активів.