Попри можливість обирати лікаря незалежно від місця проживання, медичні послуги голова облдержадміністрації отримуватиме у Стрижавці.

22 травня Валерій Коровій уклав відповідну декларацію із лікарем місцевої амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Надавши необхідні для реєстрації відомості, керівник Вінниччини підписав відповідні документи, тим самим засвідчивши власний вибір.

Принагідно, голова облдержадміністрації оглянув матеріально-технічну базу Стрижавської амбулаторії та поцікавився у медичних працівників динамікою укладання декларацій на обслуговування із мешканцями селища.

«Насправді сьогодні надзвичайно відповідальний процес, тому що з 1 липня поточного року кардинально змінюється система фінансування первинної санітарно-медичної допомоги. І для забезпечення цих змін  необхідно здійснити комплекс ефективних кроків: по-перше, всі заклади первинної ланки перетворюються в комунальні некомерційні підприємства, по-друге – вони повинні максимально зареєструвати декларації з населенням на обслуговування, адже надалі фінансування цих закладів буде здійснюватися відповідно до того, скільки подібних декларацій підписано», - підкреслив Валерій Коровій.

За його словами, Вінницька область за кількістю підписаних декларацій є лідером серед інших регіонів України. Але, водночас, по окремих територіях спостерігається велика строкатість показників. В першу чергу, через відсутність планомірної попередньої роботи.

«В тих територіях, де змінювались лише вивіски, але нічого не мінялося по суті, на сьогодні ми бачимо реальні проблеми. Разом з тим, є території, які надзвичайно потужно розвиваються: Бершадський, Тростянецький, Гайсинський, Тульчинський, Барський райони, Жмеринський, Крижопільський, Ямпільський, - зазначив голова ОДА. – Свою проблематику має і Вінницький район. Адже це район столичний, і ми спостерігаємо, як значна частина його жителів реєструються у закладах первинної медичної допомоги не за місцем свого проживання, а у місті Вінниця. Стрижавка на цьому фоні виглядає досить потужно: нова будівля амбулаторії, 7 сімейних лікарів, на сьогодні вже підписано майже 4 тисячі декларацій з 12 тисяч жителів селища. Це 30%, і цей показник вищий за середній по області».

Торкаючись питання оплати праці фахівців первинної ланки, керівник Вінниччини наголосив: якщо сімейний лікар підписує 2 тисячі декларацій, то, відповідно до законодавства, його середньомісячна заробітна плата становитиме близько 15-16 тисяч гривень.

Крім того, повідомив він, відповідно до доручень Президента України та постанов КМУ, область фінансуватиме галузь охорони здоров’я через програму сільської медицини. «На сьогодні ми маємо майже 300 млн. гривень на рахунках обласного бюджету, ці кошти ми будемо спрямовувати на будівництво нових амбулаторій, а також на вирішення комплексних питань, пов’язаних із забезпеченням комунікацій», - підкреслив Валерій Коровій.