Всі реформи і зміни в Україні мають проводитися виключно в інтересах громадян і з огляду на їх потреби. Таку політику мають сповідувати не тільки в столиці, а й в регіонах, сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Правління Асоціації міст України.

Він наголосив, що всі ми прагнемо зробити Україну сильною.

«Але вона буде сильною тоді, коли люди будуть відчувати задоволення своїх потреб. Вигодонабувачем всіх реформ і змін має стати громадянин. Байдуже – живе він в Києві чи в Херсонській області, - додав Глава Уряду. – Саме тому важливо, як організована робота на місцях».

Він звернув увагу: завдяки бюджетним субвенціям, завдяки децентралізації в міських бюджетах залишаються суттєві ресурси. Їх ефективне використання – відповідальність місцевої влади. Як підкреслив Глава Уряду, Кабінет Міністрів зі свого боку готовий піти назустріч регіонам - як з огляду на виділення коштів для вирішення регіональних проблем, так і з огляду, приміром, на методику розподілу та перерозподілу субвенцій. Але адресність має стати основою такого розподілення.

«Що було раніше з медичною субвенцією, наприклад? Ми виділяли кошти на ліжко-місця. А що робили керівники лікарень? Малювали статистику заповнюваності цих ліжко-місць. Все ніби добре, але ми змінюємо цю систему. І добре, що робимо це в рамках децентралізації, яка також дає додатковий ресурс місцевій владі», - сказав Володимир Гройсман.

Так само, за словами Прем’єр-міністра, розподілятимуться кошти на дорожні роботи. Глава Уряду дав доручення членам Уряду проговорити з Правлінням Асоціації міст кількість дорожніх проектів та строки їх виконання. І з огляду на це виділити кошти.

Окрему увагу Глава Уряду звернув на підготовку до монетизації субсидій. «Треба завершувати процес встановлення лічильників. Швидше рухатися і на 26-му році незалежності нарешті визначитися: хто, як і скільки споживає», - зазначив Прем’єр-міністр.

На його думку, ключовим принципом роботи має стати спільна відповідальність за процеси в державі – як на центральному рівні, так і на місцях. «У нас єдиний вихід – зростання економіки, створення та підтримка нормальних умов розвитку підприємства на місцях, використання всіх механізмів детінізації економіки та ствердження довіри до держави, - сказав Володимир Гройсман . – І тут немає окремо міста Вінниця і окремо держави Україна. Якщо на місцях будуть проблеми, на глобальному рівні буде катастрофа. Будуть успішні міста – буде успішна Україна».