У п’ятницю, 18 травня, в приміщенні Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича відбулася офіційна церемонія відкриття виставки художньої фотографії «Сьвєнтокшиське – Вінниччина. Очима партнера» за ініціативи обласної державної адміністрації, Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці та Посольства України в Республіці Польща.

Участь в урочистому заході взяли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник голови обласної Ради Ігор Хміль, керівництво Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща, Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці, представники польських громад на Вінниччині.

Вітаючи присутніх із відкриттям фотовиставки Валерій Коровій зазначив: «Сьогодні ми говоримо про народну дипломатію, яка ніде не задекларована, ніде не обумовлено, але це те, що відчувається серцем і душею. Сьогодні під час зустрічі ми мали можливість обмінятись думками з приводу нашої співпраці. Я згадую події грудня 2014 року, коли велись дуже важкі бої на Сході нашої країни і не вистачало ні медичних засобів, ні медикаментів. Тоді, напередодні Нового року ми отримали з Кельце допомогу у вигляді перев’язочних матеріалів для зупинки кровотечі у військових. Це було досить вагомою підтримкою на той час. І подібну допомогу у вигляді дороговартісного медичного обладнання і медичних засобів ми отримували від наших партнерів систематично. Але тоді найбільше вразило те, що на коробках, були намальовані дитячими руками привітання з Новим роком та Різдвом Христовим від дітей з міста Кельце. Це ті відчуття, які залишаються в серці назавжди. В нас є дуже багато спільного і багато напрацювань. І ми дивимось в завтрашній день з надією. Україна повертається в лоно європейських народів і ми раді, що разом з нами на цьому шляху наші друзі зі Свєнтокшиського воєводства».

 В свою чергу Адам Ярубасзазначив: «Наша співпраця стосується найрізноманітніших сфер: освіти і науки, культури і підприємництва і таким чином наші делегації мають можливість постійно обмінюватись досвідом. Я вважаю, що феноменом нашої довготривалої співпраці є справжня дружба, яка пережила щасливі часи і часи кризи і зміни політичних режимів. І для нас співпраця із Вінницькою областю є однією з найбільш важливих. Польща та Свєнтокшиське воєводство підтримують Україну на європейському шляху розвитку і сприятимуть її інтеграції до Європейського Союзу».

«У 2018 році виповнюється 60 років з часу підписання договору про співпрацю Вінниці та польського міста Кельце, - сказав у вітальному слові заступник голови обласної рад Ігор Хміль. – Дружба двох міст переросла у побратимство між регіонами, центрами яких вони є – Вінницькою областю та Сьвєнтокшиським воєводством. Жодні негаразди досі не ставали на заваді побратимам. Пройшло 60 років, змінився політичний устрій обох країн, а дружба між нашими регіонами залишилась незмінною».

Фотовиставка, що реалізується в рамках Плану заходів щодо відзначення у 2018 році 60-ї річниці співробітництва Вінницької області та Сьвєнтокшиського воєводства, має на меті висвітлити повсякденне життя громадян та мальовничість пейзажів обох країн.

Місто Кельце стало побратимом Вінниці у 1958 році. Тоді «родичів» усіх міст призначало партійне керівництво. Тепер усі визнають, що це було вдалим рішенням, адже Свєнтокшиське воєводство подібне за природними умовами до Вінницької області. Взнавши про своє побратимство, міста обмінялися ресторанами і вулицями.  30 років тому у Вінниці по вулиці Келецькій відкрили ресторан «Кельце». Тоді польська сторона привезла із собою кухарів, артистів - понад 200 чоловік. Згодом Вінниця у відповідь відкривала у Кельце по вулиці Вінницькій ресторан «Вінниця», теж зі своїми кухарями й артистами.

В рамках відкриття виставки присутні мали змогу переглянути короткі фільми, підготовлені сторонами партнерства, які відображають стосунки та всі аспекти співпраці Вінницької області та Свєнтокшиського воєводства.

Після урочистостей з нагоди відкриття фотовиставки  гості урочисто перерізали червону стрічку та оглянули експозицію. Роботи вінницьких митців засвідчують історичні події, які зробили вагомий внесок у розвиток співпраці між Вінницькою областю та Сьвєнтокшиським воєводством, які, об’єднавши свої можливості та приклавши чималі зусилля, змогли створити і зміцнити своє партнерство, що на сьогоднішній день є унікальним, адже жоден інший регіон Польщі і України не має аналогічного досвіду такого довготривалого співробітництва.

Світлини ж польських партнерів - це відображення того, як іноземці бачать Вінниччину та її жителів. Виставка представлена фотознімками, які зображують побут вінничан і мальовничість нашого краю.

Фотовиставка триватиме до 30 травня. Вхід вільний.