Привітати зі 100-річчям обласний краєзнавчий музей прийшли керівники області та міста Вінниці: голова облдержадміністрації Валерій Коровій, заступник міського голови м. Вінниці Галина Якубович, заступник голови обласної ради Ігор Хміль, керівники профільних департаментів ОДА та міськради.

Вітаючи колектив музею із  славним ювілеєм, Валерій Коровій  підкреслив, що  та величезна наукова і дослідницька робота, яка проводиться працівниками закладу не може залишитись непоміченою:

«Ми прагнемо зробити все можливе для того, щоб дати «друге дихання» музею, можливо, відкрити нову сторінку  його історії, яка дозволить, використовуючи нові сучасні методи роботи рухатись вперед. Це і Буша, і  музей Леонтовича, і музейний комплекс «Вервольф». Ми маємо багато ідей та намірів, але це той випадок, коли не потрібно «махати шаблею», а краще крок за кроком рухатися вперед, наш музей має бути найкращим в Україні – підкреслив Валерій Коровій. – Я хочу сьогодні привітати вас зі святом: це лише перші 100 років, але ж скільки попереду ще справ!».

Валерій Коровій запевнив, що колектив музею може завжди сподіватись на підтримку влади у всіх добрих починаннях та зазначив, що цьогоріч було зроблено серйозні кроки у покращенні матеріально-технічної бази музею, зокрема, 500 тисяч гривень направлено від області на придбання службового автомобіля для потреб краєзнавчого музею.

 Разом із заступником голови обласної Ради Ігорем  Хмелем, очільник області вручив  колективу Вінницького краєзнавчого музею та кращим його співробітникам Почесні грамоти  облдержадміністрації та обласної Ради.

Від міського голови  Сергія Моргунова та депутатського корпусу Вінницької міської ради вітання, грамоти та грошові винагороди передала ювілярам Галина Якубович.

Звертаючись до гостей свята, Катерина Висоцька, - виконуюча обов’язки директора музею, розповіла, що  історія створення закладу сягає далекого 1918 року, коли 14 травня Міська дума прийняла постанову про створення крайового музею. Його засновниками були активісти товариства «Прихильників збереження культурно-історичних пам’яток Поділля». За час свого існування музейна експозиція розміщувалась у різних приміщеннях , а вже з 1929 р. і по сьогоднішній день Вінницький обласний  краєзнавчий музей розташований в одній із будівель найдавнішої пам’ятки архітектури XVII–XVІІІ ст. – «Мурах».

1930-40 рр. – непростий період в історії закладу. У цей час було репресовано 6 директорів та 17 працівників, відбулось чимало реорганізацій.

Перша  музейна колекція у 1919 році нараховувала трохи більше, ніж 800 експонатів, які були отримані від приватних вінницьких колекціонерів. Сягнувши 100-літнього рубежу, Вінницький обласний краєзнавчий музей пишається фондовою збіркою, що містить понад 113 тис. музейних предметів. Якщо у 1923 році у музею було лише чотири тисячі відвідувачів,то сьогодні річна кількість відвідувачів перевищує 200 тисяч. Протягом року проводиться 1,5 тисячі  екскурсій. Роботу 9 відділів і чотирьох філій музею забезпечують 110 працівників.

Вінницький обласний краєзнавчий музей є знаним культурно-освітнім осередком краю. Заклад активно співпрацює з освітніми установами, військовими частинами, організаціями, проводить потужну лекційну діяльність. Тісна співпраця поєднує  багато років  краєзнавчий музей з клубом історичної реконструкції «Аркона». У цьому змогли переконатися гості, присутні на ювілейному заході, яким продемонстрували реконструкцію середньовічного бою на мечах. Участь у двобої брала співробітник музею – завідуюча сектором археології Ольга Грабовська. Саме вона нещодавно виборола золото  у чемпіонаті з історичного середньовічного бою «Битва націй 2018», який проходив у Римі, виявившись кращою серед жінок в боях алебардою.

Патріотичному вихованню підростаючого покоління сприяють заходи до річниць звільнення України та Вінницької області від нацистських загарбників, Великої Перемоги, річниць виведення радянських військ з Республіки Афганістан, Днів Українського козацтва та Захисників Вітчизни, Гідності та Свободи. Музей долучився до обласного благодійного марафону «Врятуймо кожного бійця – захисника України». Створено пересувну виставку «Героям Слава», на якій представлені матеріали про національно-патріотичні акції протесту 2013-2014 рр. в Україні, події на сході України та героїв-вінничан – учасників АТО, які не повернулися до рідних домівок.

Значні зусилля колектив музею спрямував на облаштування Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму (філії музею з 2011 р.): створено стаціонарну музейну експозицію, яка є надзвичайно інноваційною та сучасною, вздовж екскурсійного маршруту виготовлені та встановлені 19 двомовних інформаційних стендів та вказівники; проведена робота по збору музейних предметів та наукові дослідження з питань вивчення історії будівництва та функціонування ставки «Вервольф».

Наразі розпочато реекспозицію філії – музею «Битва під Батогом» (с. Четвертинівка Тростянецького району), створеного на місці легендарної битви 1-2 червня 1652 р.

Науковцями музею підготовлено і проведено низку міжнародних науково-практичних конференцій, що свідчить про значний науковий потенціал працівників музейного закладу.

Важливим елементом іміджу та авторитету музею, ефективним засобом популяризації історико-культурної спадщини регіону та власної колекції є його видання: «Сім чудес Вінниччини», «Визначні пам’ятки Вінниччини», «Вінниччина туристична», «Вінниччина в роки Великої Вітчизняної війни: біль втрат і велич подвигів», «Незаживаюча рана Афгану», «Вінниччина туристична», «Подільський Святвечір. Багата кутя», «Вінниця у спогадах» у 3-х томах та багато інших.

Співробітниками музею створено 14 пересувних виставок. Щороку відбувається близько 35 стаціонарних виставок різнопланової тематики.