Минулого тижня, 11 травня, у м. Барі в «Польському домі» відбулась Міжнародна науково-історична конференція «250 років з дня створення Барської конфедерації» за участю представників Республіки Польщі, а також істориків, краєзнавців, працівників освіти та молодих дослідників історії Вінниччини.

До заходу також долучилися заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, начальник управління у справах національностей та релігій ОДА Ігор Салецький, заступник начальника управління у справах національностей та релігій ОДА Алла Ратинська.

Серед почесних гостей на конференції були присутні представники парламенту Республіки Польща – депутат Анна Мільчановська та Іреніуш Зиска, Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські, віце-голова товариства «Спільнота Польська» Кшиштоф Лахманський, голова фонду імені Мауриція Беньовського в Новій Солі (Польща) Ян Маніковський, а також представники польської делегації з м. Квідзин на чолі з бурмістром Анжеєм Кшиштофяком, делегації з м. Рибнік на чолі із заступником президента міста Пьотром Масловським та делегації зі староства повітового у м. Стараховіце на чолі з віце-старостою Мареком Павловським.

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, представники польської делегації зазначили про передумови та особливості створення Барської конфедерації, підкреслили її історичне значення для Республіки Польща на сучасному етапі державотворення. Під час заходу значна увага була приділена висвітленню подій та маловідомих сторінок XVIII ст., фольклорним та документальним джерелам,постійним змінам їх інтерпретації у підручниках з історії тощо. Представники польської делегації також зазначили про ефективність і злагодженість співпраці з місцевими організаціями, українськими дослідниками, а також передали вітання від польського парламенту та висловили подяку організаторам заходу.

Зокрема, Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські підкреслив важливість збереження історичної пам’яті та культури для польської спільноти: «Хочу звернутися зі словами вдячності за те, що представники польського народу, які тут проживають, мають можливість й надалі підтримувати свої історичні традиції. Присутність дітей та молоді, які співають пісні, декламують вірші польською мовою та вільно спілкуються нею – це підтвердження того, що для проживання поляків створені відповідні умови та дружня атмосфера».

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк зазначив: «Сьогодні, у прекрасному та мальовничому місті Бар, нас зібрала важлива історична подія для польського та українського народів – 250-річчя з дня створення Барської конфедерації. Це був перший прояв масштабного протесту, після якого, на жаль, відбулися три поділи Речі Посполитої. Варто підкреслити, що історія України та Польщі має глибоке та тісно переплетене коріння. І я переконаний, що сьогодні конференція відкриє для усіх нас нові імена видатних постатей та цікаве висвітлення подій, пов’язане зі створенням та діяльністю Барської конфедерації. Не менш важливим є те, що цьогоріч ми спільно відзначаємо 100-річчя з дня проголошення незалежності Української Народної Республіки та 100-річчя відновлення незалежності Польщі.  Вінницька область пишається результатами партнерства з Республікою Польща, зокрема, плідна співпраця триває зі Сьвєнтокшиським та Лодзінським воєводствами. Я переконаний, що подальше співробітництво принесе гарні результати для нас і наших польських партнерів. Також хочу подякувати за підтримку на міжнародній арені та побажати Польщі економічного злету і гарного майбутнього».

У свою чергу, Барський міський голова Артур Цицюрський також зазначив про тісний зв'язок історичного минулого обох держав та розповів про створення ГО «Барське районне культурно-освітнє товариство поляків імені Конфедератів Барських».

Під час заходу присутні заслухали наукові доповіді учасників конференції, у рамках якої було висвітлено маловідомі та суперечливі сторінки спільного історичного минулого. Зокрема, провідні історики, краєзнавці та освітяни Вінниччини звернулися до проблеми висвітлення подій XVIII ст. в контексті особливостей української та польської історіографії, а також відмінностей інтерпретації найбільш важливих документів щодо утворення та діяльності Барської конфедерації. Значна увага була приділена локальним подіям 1768 року, зокрема, Вінниці як центру Барської конфедерації. Також, окремі дослідження стосувалися питання Коліївщини. У свою чергу, студенти Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського підготували змістовні наукові доповіді щодо результатів діяльності Барської конфедерації, порівняльної характеристики української та польської історіографії у висвітленні подій XVIII ст., а також приділили значну увагу політичним портретам видатних постатей відповідно до тематики конференції.

11 травня, у рамках заходу, відбулося урочисте відкриття та освячення пам’ятної дошки на стіні Польського Дому, присвяченій учасникам Барської конфедерації. Також присутні мали можливість ознайомитися із виставкою художніх робіт учасників пленеру «Бар – колиска конфедерації». Натомість, під час проведення другого пленарного засідання відбулося відкриття бюста Мауриція Беньовського. На завершення конференції учасники та гості заходу ознайомилися з короткою культурною програмою та продовжили спілкування у неформальному варіанті.