10 – 11 травня 2018 року делегація Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції на чолі із Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко перебуває у м. Загреб, Республіка Хорватія. 

10 травня під час візиту української делегації до Хорватського Сабору (Парламенту) відбулися ряд зустрічей із заступником Голови Хорватського Сабору (Парламенту) Желько Рейнером, Головою комітету із закордонних справ Міро Ковачем, Головою комітету з європейських справ Домагой Іван Мілошевичем, Заступником Голови комітету з питань міжпарламентського співробітництва Дарко Хорватом, Головою комітету регіонального розвитку та фондів ЄС пані Бранкою Юрічев-Мартінчев та з членами групи українсько-хорватської дружби.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко поінформувала про хід реформ в Україні, роботу парламенту по імплементації Угоди про асоціацію. Також І. Геращенко розповіла про напружену безпекову, екологічну та гуманітарну ситуацію на Донбасі та ситуацію із порушенням прав людини в окупованому Криму. 

Вона подякувала за допомогу Хорватії у питанні гуманітарного розмінування та висловила сподівання на подальшу співпрацю у цій сфері. На зустрічах було обговорено особливості соціальної та професійної адаптації військовослужбовців у Хорватії.

Українські депутати звернули увагу хорватських колег на безпекові ризики політичного  проекту РФ «Північний потік-2». 

Особливу увагу на зустрічах було надано досвіду Хорватії щодо євроатлантичної інтеграції. 

 

Парламентарії  Хорватії відзначили суттєвий прогрес у проведенні Україною реформ. Також вони розповіли українським парламентаріям про ту велику десятирічну роботу, що провів уряд і парламент для вступу Хорватії до ЄС і НАТО.  Уряд Хорватії відграє важливу роль в напрацюванні та імплементації законодавства ЄС. За словами парламентаріїв Хорватії, такі законопроекти проходять відповідний аналіз спеціальної комісії, до складу якої входять й представники неурядового сектору Хорватії.  За їхніми словами, саме такий механізм дозволив Хорватії у короткі строки стати членом ЄС.   

Під час зустрічей також було обговорено широке коло питань двосторонньої та міжпарламентської співпраці та скоординовано позиції в міжнародних організаціях та парламентських асамблеях.