9 травня 2018 року під час візиту до міста Лондон, Великобританія, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у круглому  столі у Королівському інституті міжнародних справ Четем Хауз на тему: «Конфлікт на Донбасі: людський вимір та вплив на внутрішню політику».
Ірина Геращенко поінформувала експертів провідних аналітичних центрів Великобританії про поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Політик зауважила, що за період агресії Російської Федерації в Україні постраждали понад 4,4 мільйони українців та загинуло понад 2 тисяч військових. 
Під час дискусії Ірина Геращенко повідомила про ряд питань гуманітарної підгрупи ТКГ, які залишаються заблокованими. За її словами, одним із таких питань є запровадження тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти на Донбасі за участі МКЧХ. При цьому політик поінформувала, що нині понад 300 осіб вважаються зниклими безвісти. 
Також представник гуманітарної підгрупи ТКГ наголосила, що ініціатива української сторони щодо передачі в рамках гуманітарної підгрупи 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України задля звільнення політв’язнів Кремля, на жаль, й досі залишається без відповіді. 
Перший віце-спікер звернула увагу учасників дискусії, що представники міжнародних гуманітарних місій, зокрема і МКЧХ, не можуть відвідати незаконно утримуваних українців ані на тимчасово окупованих територіях України, ані в РФ. При цьому І. Геращенко повідомила, що за таких умов до заручників та політв’язнів Кремля продовжують застосовувати тортури.
Відомий релігієзнавець Ігор Козловський, який був звільнений 27 грудня 2017 року, більш детально поінформував про застосування тортур та психологічний тиск до цивільних та військовослужбовців на тимчасово окупованих територіях України. 
Вікторія Пантюшенко - дружина військовослужбовця Богдана Пантюшенка, який разом із побратимами утримується в окупованому Донбасі, повідомила, що її чоловіка утримують в повній ізоляції від світу. За словами В. Пантюшенко, йому не дозволяють подзвонити дружині та забороняють отримувати листи чи передачі.
 Своєю чергою, український журналіст Сергій Гармаш поінформував учасників дискусії про напружену економічну та екологічну ситуацію на Донбасі. 
 
Під час круглого  столу учасники також дискутували про перспективи запровадження  миротворчої місії ООН на Донбасі, демілітаризацію тимчасово окупованих територій України та їх реінтеграцію.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко звернула увагу учасників круглого столу, що агресивна зовнішня політика РФ, а також відсутність виконання нею взятих зобов`язань вимагає посилення санкційного тиску. 
Політик також висловила переконання, що найближчим часом РФ намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Європі, зокрема й в Україні. 
«Переконані, що Росія втручатиметься в майбутні президентські та парламентські вибори», - зауважила І. Геращенко.