Президент Петро Порошенко наголосив, що спливли роки і після страшної Другої світової війни народилися нові покоління волелюбних українців, яким пощастило жити і працювати вже в незалежній Українській державі.

«І, так само, як в тридцяті-сорокові роки минулого століття, коли наші предки боронили країну від нацистського нашестя, ми тепер захищаємо нашу славну Україну від московської орди. Схиляємо голови перед героями, які виконали свій військовий обов’язок, до останнього подиху залишились вірними військовій присязі і які віддали за Україну свої життя», - наголосив Президент. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих.

Глава держави зауважив, що пам’ять про колосальні людські жертви Другої світової війни, про тисячі дощенту зруйнованих міст і спалених сіл вкотре застерігає світ від небезпеки повторення подібної катастрофи.

«На жаль, не перевелися ще маніяки, які готові поставити світ на межу вже третьої світової війни. І вони тут, неподалік, що від нас вимагає особливої пильності та відповідальності», - зазначив Президент.

Глава держави нагадав, що сталінський Радянський Союз протягом перших двох років Другої світової війни був союзником гітлерівської Німеччини. «Війна, яку СРСР розв'язав проти Фінляндії, анексія та окупація Союзом Латвії, Литви та Естонії були таким же прикладом агресивних дій, які нацистський режим чинив в Європі ще до того, як направити зброю проти колишнього східного союзника. Народи Радянського Союзу, включно з нами, українцями, заплатили за це дуже високу і страшну ціну», - зауважив він.

«Сьогодні вже путінська Росія знову стала на шлях грубого нехтування нормами міжнародного права, руйнації світового порядку, невизнання кордонів, заперечення існування цілих народів та агресії проти сусідніх держав. Переконаний, що спільними зусиллями ми і тепер переможемо, здолаємо агресора та забезпечимо мир», - наголосив Петро Порошенко.

Президент привітав українців із Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.