Президент Петро Порошенко наголосив, що українці зробили вагомий внесок у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні.

«Без мільйонів солдат, солдат-українців на полях Другої світової війни – cвітова війна не закінчилася би. Найімовірніше, це тривало би набагато довше», - зазначив Глава держави під час виступу на урочистому складанні військової присяги молодим поповненням 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних Сил України.

Президент підкреслив, що впродовж історії українці зі зброєю в руках боронили свою землю від ворожих зазіхань. «Нерозривним є зв’язок поколінь захисників України. Цими днями ми за традицією вшановуємо пам’ять оборонців України, які боролися і перемагали на різних землях і континентах під час Другої світової війни», - наголосив Глава держави. Він зауважив, що учасниками Другої світової війни були прадіди хлопців, які зараз приймуть присягу: Вадима Васильківського, Валентина Карпіка, Богдана Костенка, Олексія Кушніра, Віталія Міщенка, Ігоря Очеретного. А прабабуся Владислава Вощаного –Голубнича Ірина Іванівна у 16-річному віці пішла на фронт та служила польовим медиком.

«Друзі, всі звернули увагу на префікс «пра»? Правнуки, прадіди, прабабці. Навіть наймолодшим фронтовикам-червоноармійцям вже близько дев’яноста і більше. Але коли їм було по сімнадцять, сімдесят три роки тому, вони поклали край найкривавішій драмі в історії людської цивілізації», - сказав Президент.

«Віддаючи належне величезній ролі, яку відіграли у розгромі військ Третього рейху всі держави антигітлерівської коаліції, ми, безумовно, пишаємося внеском українців у досягнення спільної перемоги і порятунок світу від нацистського поневолення. Наш народ – знекровлений передвоєнними колективізацією, Голодомором, Великим терором тридцятих років - у полум’ї всесвітньої людської катастрофи втратив кожного п’ятого доньку та сина», - наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що Україна внаслідок свого геостратегічного становища стала одним із основних плацдармів світової війни – впродовж тридцяти п'яти місяців на її теренах велися активні бойові дії регулярних військ.

«Неймовірно драматичними були дні і ночі ворожої окупації. Від куль карателів, холоду і голоду втратили життя мільйони українських мирних мешканців. Майже 1,5 тис. сіл спалили гітлерівці на українській землі.  Нацисти сплюндрували наші святині, зруйнували сотні підприємств, закладів освіти і культури, пам’яток архітектури», - нагадав Глава держави.

За його словами, маршали і генерали, українці за походженням, очолювали майже половину з п`ятнадцяти фронтів, серед радянського генералітету періоду Другої світової війни – близько трьохсот українців. «Але, на моє глибоке переконання, нацизм здолав передусім український солдат. Солдат, якої би нації він не був. Солдат, який боровся не за Сталіна, а за свою землю, за свій край, за свою родину», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що Україна має знати й пам’ятати про подвиги українців на всіх фронтах Другої світової – на берегах Дніпра, Дінця, Волги, Ладоги, Вісли й Дунаю, у небі Британії, пустелях Північної Африки, на узбережжі Нормандії та островах Тихого океану. «У Червоній армії, у військовому строю країн Антигітлерівської коаліції: США, Канади та по всьому світові українці відіграли надзвичайно важливу роль… І звичайно ж – у лавах Української повстанської армії», - зауважив Глава держави.

«Сьогодні ми вшановуємо наших найповажніших громадян – людей старшого покоління: воїнів усіх армій, що перемогли нацистів, трудівників тилу, дітей війни, працівників підприємств та мучеників нацистських концтаборів», - сказав Президент.