Цьогоріч жителі Вінниччини, разом з усією незалежною Україною зустрічають 73-ю річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Учасникам  запеклих боїв, які  сьогодні з хвилюванням зустрічають сімдесят третю весну Перемоги, вже за 90. Їх, очевидців трагічної боротьби з нацизмом, уже зовсім мало.  А те, що вони пам’ятають, — це і є новітня історія Вінниччини, унікальна можливість зберегти уроки минулого, щоб не допустити чергових помилок.

Цвітуть розкішні яблуні, нестримно пахне бузок, червоніють на сонці тюльпани…Саме яскраві кольори травня  щороку пробуджують у ветеранів спогади, які не перекреслив початок нового тисячоліття.   

Вони й тепер безпомилково розкажуть про друзів на пожовклих фотографіях чи фронтове кохання. Кожен до хвилини відтворить подробиці боїв, коли ціною життя виборювалась свобода і мир.

Ми дізнавалися про Другу світову з підручників, а вони — на власні очі бачили її трагедію з тридцять дев’ятого до сорок п’ятого. Немає жодної вінницької родини, яка б не постраждала від смертоносного вогню далекої війни.Більше ста сімдесяти тисяч не повернулися додому. Загинуло понад двісті тисяч мирного населення, а більше шістдесяти тисяч — опинилися на примусових роботах. Це гіркий і такий величезний внесок у перемогу в Другій світовій війні!  

Тож вітаємо  усіх земляків – вінничан  із Днем пам’яті і примирення та Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні! Особливу шану і повагу  висловлюємо вам, дорогі ветерани. За те, що  перемогли і повернулися живими. За те, що вмієте цінувати мир!

Вічна слава Героям, що полягли за свободу рідної землі!

Слава Україні!

Голова обласної
державної адміністрації 
Валерій Коровій

           Голова обласної
                   Ради
         Анатолій Олійник