Енергетичний сектор України має бути прозорим, демонополізованим і конкурентним, -сказав в інтерв’ю агентству «Інтерфакс – Україна» Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«У людей має бути право вибору, де їм купляти енергоресурс, по якій ціні і по якому сервісу, – це дуже важливо», - зазначив Глава Уряду.

Він наголосив, що основний орієнтир роботи в цій сфері – стати самодостатньою країною по енергоресурсах, тим більше, що поклади енергоресурсів і можливості виробництва енергії всередині країни у нас є достатніми.

«Наголошую, що ми могли за попередніх 10 років стати повністю енергонезалежною країною, але цього не сталося. Тепер ми взяли курс на енергонезалежність, на енергоощадність і на добичу власного українського газу, якого нам буде достатньо для забезпечення потреб держави», - сказав Прем’єр-міністр.

Він також торкнувся теми цін на газ та перемовин з Міжнародним валютним фондом щодо формули такої ціни. «Зараз ми поки що в діалозі щодо подальших рішень. У цьому питанні мене цікавить те, щоб захистити українців, - сказав Володимир Гройсман. - Оці всі балачки, що газ в Україні коштує 2, 3 тис., – це все безглуздя. Як може коштувати газ 3 тис. грн, якщо його ціна на європейських хабах зараз в середньому 250 доларів?! Людей просто дурять. Звісно, якщо на цьому всьому красти, то чим дешевше його ціна всередині країни, тим краще. Це уже відбувалося не раз, коли людям наче давали дешевий газ, а насправді просто списували на них, а продавали по ринкових цінах і крали на цьому сотні мільйонів і мільярдів доларів. Це не наш шлях. Але для мене головне питання, щоб ті, хто потребує допомоги держави, були реально захищені».

Окрему увагу Глава Уряду звернув на питання реформи вугільної галузі. «Я вважаю, що державна вугільна галузь дуже "тінізована" і дуже корумпована. Звідти треба вибивати всі ці тіньові схеми. Для мене це є принциповим питанням. Таке завдання я поставив перед Міністерством і Міністром (Міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом)», - сказав Володимир Гройсман. – «Заробляють» на всьому – на неефективності технологій, на обліку вугілля. По багатьох сферах там є питання», - сказав Володимир Гройсман.