Сьогодні, 4 травня, під головуванням Міністра соціальної політики України Андрія Реви відбулася  селекторна нарада щодо нового порядку призначення субсидій і удосконалення механізму забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення.

У заході взяли участь заступники голів і керівники структурних підрозділів обласних та Київської міської державних адміністрацій, керівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських рад обласних центрів, представники Мінфіну, Мінрегіону та Міненерговугілля.

У Вінницькій студії були присутні заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк, заступник міського голови Галина Якубович, керівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення області та міста.

 Під час наради Андрій Рева детально проінформував представників регіонів про зміни, які прийняті Урядом України стосовно порядку надання житлових субсидій та механізму забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення.

У своєму виступі Міністр соціальної політики України наголосив, що прийняті Урядом зміни  щодо надання житлових субсидій направлені на встановлення  соціальної справедливості, а не  на зменшення кількості субсидіантів. "Системне вивчення питання підтвердило, що субсидії отримують досить небідні люди", - заявив міністр. "Минулого опалювального сезону житлову субсидію отримали понад 28,5 тис. домогосподарств, які проживають у квартирах площею понад 120 кв.м. та  понад 23 400 домогосподарств, які проживали в будинках понад 200 кв.м.  Варто зазначити, що така ситуація досить нерівномірна по Україні», - зауважив урядовець.

"Усе, що ми зараз робимо, повинно бути підпорядковане ініціативі - не зменшення кількості субсидіантів, не скорочення субсидій, а верифікації. Для того, щоб субсидію отримували ті люди, яким вона дійсно потрібна", - додав Андрій Рева.

Стосовно ситуації на Вінниччині, то Ігор Івасюк так прокоментував ситуацію в області: «Станом на 03.05.2018 року кількість домогосподарств, які отримують субсидію становить 320,1 тис. (53,0 % від загальної кількості домогосподарств. Кількість домогосподарств, які вперше звернулись за призначенням житлових субсидій за минулий тиждень становить 525. Сума нарахованих субсидій за 2018 рік становить 1531,9  млн. грн., заборгованість 986,9 млн. грн. (в т. ч. 21,4 млн. грн. борг минулого року.) За підсумками опалювального періоду 2016-2017 років до управлінь праці та соціального захисту населення надано списки від підприємств-надавачів послуг на 156038 осіб, на суму 99,0 млн. грн. з них:

електропостачання  -  37  підприємств на 3508 осіб на суму 0,5  млн. грн.;

газопостачання – 39 підприємств на 152530 осіб на суму 98,5 млн. грн.

Станом на 03.05.2018 року 131575 осіб (85,2 % від загальної  кількості потенційних  отримувачів компенсацій)  звернулись до органів соціального захисту населення  з заявами щодо  виплати частини невикористаних сум субсидій  на суму 85, 2 млн. грн.».

Заступник голови ОДА також запевнив, що працівниками структурних підрозділів з питань соціального захисту населення області буде здійснено ряд заходів, передбачених змінами Уряду у нарахуванні субсидій.

Стосовно другого питання селекторної наради щодо впровадження нової системи забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, міністр соціальної політики України Андрій Рева  зазначив, що Уряд вніс зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України, що передбачає зміну порядку перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки осіб з інвалідністю; запровадження оплати підприємству “за фактом”; покращення процесу забезпечення особи ТЗР шляхом реалізації визначеного законом права на вибір виробу, отримання виробу в чітко встановлений термін та забезпечення соціального супроводу людини, що користується ТЗР; компенсація за бажанням особи з деяких засобів реабілітації; зменшення часу в процесі забезпечення ТЗР особи.

«Прийняття постанови надасть системності політики соціального захисту осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб та посилить індивідуальний підхід до забезпечення засобами, що відповідає їх потребам та дозволить вести максимально незалежний спосіб життя», - зазначив урядовець.

Слід відмітити, що У Вінницькій області проживає понад 110,0 тис. осіб з інвалідністю, з них майже 3,5 тис. користуються кріслами колісними. Загалом, кількість пільгових категорій громадян, які перебувають на обліку в місцевих управліннях соціального захисту населення з питань забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, а це,  крім осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, - діти до 18 років, жінки після мастектомії та інші, на сьогодні становить більше 40,0 тис. осіб. З них майже 8 тис. осіб потребували забезпечення ТЗР у 2017 році. Протягом 2017 року підприємствами-виконавцями державного замовлення для пільгових категорій громадян було видано понад 29.5 тис. одиниць протезно-ортопедичних виробів, ортопедичного взуття та ін. 

Крім того, зазначеними підприємствами в область було поставлено та видано особам з інвалідністю 826 од. крісел-колісних, 2277 засобів малої механізації.

 З початку 2018 року підприємствами-виконавцями державного замовлення для забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю видано:

  • 647 од. крісел колісних (станом на сьогодні потреба в забезпеченні кріслами-колісними становить 206 од.);
  • 875 од. засобів малої механізації (потреба становить 2624 од.);
  • 1223 од. ортопедичного взуття (потреба становить 3871 од.);
  • 96 од. протезів молочної залози (потреба – 290 од.);
  • 192 од. протезно-ортопедичних виробів (потреба – 464 од.).