Підвищення мінімальної заробітної плати було продуманим і системним кроком Уряду, який дозволив розморозити питання оплати праці українців і підвищити середні зарплати по країні. Про це в інтерв’ю агентству «Інтерфакс – Україна» сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми зробили дуже системний крок, який, на мій погляд, відкрив ще одну можливість, а саме розморозити в цілому заробітні плати. Можна сказати, що ми розпочали повертати борги працюючим українцям, тому що їх праця довгий час була недооціненою. Мінімальна заробітна плата підштовхнула середню зарплату. Я вважаю, що в цьому році середня заробітна плата вже може бути близько 10 тис. грн», - сказав Володимир Гройсман.

Він також зазначив, що подальший процес залежатиме від можливостей економіки. «Все має бути збалансованим. 3,2 тис. (Підвищення мінімальної зарплати з січня 2017 року) – це був наш чіткий розрахунок. Тому будемо йти далі. І як економіка буде реагувати, так ми і будемо рухатися далі, - сказав Глава Уряду. - Я – за те, щоб мінімальна заробітна плата зростала, я – за те, щоб галузеві зарплати зростали».

При цьому він зауважив, що детінізація зарплат у цілому дозволяє планувати роботу Пенсійного фонду, дефіцит якого може бути подоланий вже за сім років.

«Ми бачимо ліквідацію дефіциту за сім років. Багато залежить напряму від детінізації заробітних плат. Ми передбачали, що на три роки буде збережений дефіцит такий, який був, – майже 140 млрд грн. Він зараз зберігається, ми знаходимося в таргетованих межах. Далі будемо дивитися на ситуацію. Нам потрібно працювати більше над детінізацією, тому що сьогодні багатьом працівникам продовжують платити зарплатню в "конвертах", і це величезна проблема для України», - наголосив Прем’єр-міністр.